Raad van State: kwaliteit wetten verslechtert

De kwaliteit van de wetgeving is tanende. De wetgever moet steeds meer belangen van personen en instituties met elkaar verenigen, wat ondoorzichtige compromissen oplevert....

Van onze verslaggever

De Raad van State breekt hiermee met een lange traditie van klaagzangen op een overheid die niet goed zou luisteren naar geluiden uit de samenleving. Onder leiding van de vorige vice-voorzitter, Scholten, werd die kritiek frequent geuit. Leek Scholten daarmee te vinden dat het poldermodel meer kon worden toegepast, volgens Tjeenk Willink heeft het poldermodel juist een slechte invloed op de kwaliteit van wetten.

De verhoudingen tussen overheid en burgers, en tussen burgers onderling verjuridiseren, meent de raad. Die verhoudingen zijn zo fijnmazig geworden dat allerlei regels en procedures die relaties in goede banen moeten leiden. Dat gebeurt maar ten dele: steeds meer mensen doen een beroep op de rechter.

De mogelijkheid beroep aan te tekenen moet niet worden ingeperkt, vindt de raad evenwel. Het kabinet neigt daar wel naar .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden