Raad van State kraakt verkleining parlement

Het kabinet-Rutte heeft geen overtuigende argumenten om de Eerste en Tweede Kamer te verkleinen. Dit vindt de Raad van State. Het hoogste adviescollege van de regering is zeer kritisch over het voornemen van het kabinet om de beide Kamers met eenderde in te krimpen. Vrijdag wordt het advies besproken in een verdeelde ministerraad: de VVD-ministers zijn voor, de CDA-ministers zijn tegen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JAN HOEDEMAN

DEN HAAG - De CDA-bewindslieden voelen niets voor verkleining van de Eerste en Tweede Kamer. In hun weerzin tegen de voorstellen voelen zij zich gesterkt door het negatieve advies van de Raad van State, dat er al sinds november 2011 ligt. De adviezen zijn in te delen in vijf categorieën, van goedkeurend tot zeer sterk afkeurend. De verkleining van het parlement valt in de op één na zwaarste negatieve categorie, zo bevestigen ingewijden. De Raad adviseert het kabinet om het plan niet in de huidige vorm aan de Tweede Kamer te sturen.

Opmerkelijk is de dubbelrol van de huidige vicevoorzitter van de Raad van State, Piet Hein Donner. Als CDA-minister van Binnenlandse Zaken bepleitte hij vorig jaar nog de verkleining van de Kamers als volgt: 'De historische ervaring leert: hoe groter de colleges, hoe minder effectief ze zijn in het uitoefenen van controle.' In 1956 werd de Tweede Kamer uitgebreid van 100 naar 150 zetels om de regering beter te kunnen controleren. Alleen de VVD stemde destijds tegen.

De VVD is nu de drijvende kracht achter de verkleining. Premier Rutte streeft op alle fronten naar een kleinere overheid. Onder het motto 'de trap van bovenaf schoonvegen' verkleinde hij eerder al zijn eigen kabinet. Het parlement kan in zijn ogen niet achterblijven. In het vorige week gepubliceerde verkiezingsprogramma herhaalt de VVD het streven: 'Nederland functioneert beter met eenderde minder bestuurders en ambtenaren. Dat betekent ook minder Tweede Kamerleden en minder Eerste Kamerleden.' In de kabinetsformatie van 2010 zijn de christen-democraten gezwicht voor deze VVD-wens, maar nu de verkiezingen voor de deur staan, willen de CDA'ers het oordeel van de kiezer. 'Dat alles kleiner moet, dat is een speeltje van Rutte. Daar hebben wij geen zin in', aldus een betrokken CDA'er.

Zaterdag klaagden de CDA-bewindslieden in de Volkskrant ook al over de verkleining van het kabinet. Veel ministers zijn overbezet, is hun mening. Ze komen tijd tekort om al hun taken goed uit te voeren. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het landsbestuur. CDA-vicepremier Maxime Verhagen noemde het 'natuurlijk ook symbolisch, die inkrimping. Wij moesten als politici het voorbeeld geven.'

In een Kamerdebat eind mei hebben verschillende Kamer-fracties aangegeven dat zij een verkleining van de twee Kamers 'controversieel' vinden nu het kabinet demissionair is. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob sprak zelfs van een 'provocatie' als Rutte het wetsvoorstel toch nog voor de verkiezingen van 12 september bij de Kamer indient.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden