Raad van State: gaskraan Groningen nog verder dicht

Niet 30-, maar 27 miljard kubieke meter gas mag de NAM jaarlijks uit de Groningse bodem halen. Volgens de Raad van State is dat voldoende.

Beeld anp

De gaskraan in Groningen moet nog verder dicht. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag voorlopig maximaal 27 miljard kubieke meter gas per jaar uit de Groningse bodem halen. Alleen bij een extreem koude winter mag die limiet worden overschreden.

Vorig jaar werd nog 42,4 miljard kuub gas gewonnen. In juni besloot minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken de winning terug te schroeven naar 30 miljard kuub, in plaats van de eerder voorgenomen 39,4 miljard kuub. Volgens de minister staat daarmee de veiligheid van de Groningers voorop. Uit de gasopslag bij Norg zou eenmalig 3 miljard kuub worden opgepompt.

Zowel Kamps oorspronkelijke als het gewijzigde besluit zijn nu door de Raad van State vernietigd. De minister heeft volgens de hoogste bestuursrechter niet goed gemotiveerd waarom hij meer gas wil winnen dan strikt noodzakelijk is. Kamp gaat in zijn besluit uit van een koud jaar, terwijl met normale temperaturen 27 miljard kuub volstaat.

'Hoewel de minister een groot belang mocht hechten aan de leveringszekerheid, heeft hij een hoger winningsniveau toegestaan dan gemiddeld genomen nodig is', aldus de uitspraak. Verdere vermindering van de gaswinning leidt volgens de Raad van State tot minder aardbevingen en dus een veiliger Groningen. Anders dan de minister stelt, lopen inwoners van het bevingsgebied nu meer risico dan mensen die in rivierdelta's met overstromingsgevaar wonen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

Enkele weken geleden presenteerde Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders het 274 pagina's dikke 'concept-Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen'. Hij staat voor een hels karwei.

'Mooie dag voor verzet'

Tegen Kamps gasbesluit werden 41 beroepschriften ingediend door onder meer de provincie Groningen, 21 gemeenten en (belangenorganisaties van) bewoners van het aardbevingsgebied.
'Het is mooie dag voor de Groningers die zich verzet hebben', reageert secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging verheugd. 'Kamp is opnieuw stevig op de vingers getikt. De productieverlaging gaat nog ons niet ver genoeg, maar dit is een stap op weg naar verdere vermindering van de gaswinning.'

Een andere groepering die bezwaar maakte, Groningen Centraal!, vindt echter dat de Raad van State nog steeds te weinig belang hecht aan de veiligheid in Groningen. 'Het belang van leveringszekerheid weegt nog steeds te zwaar', aldus Henk Scheffer.

Provinciebestuurder Eelco Eikenaar (SP) spreekt van 'een kleine overwinning'. 'De minister krijgt het deksel op zijn neus. In Groningen zouden de mensen net zo veilig moeten zijn als in de rest van Nederland. Daar zijn we nog lang niet, maar dit is wel weer een stap in de goede richting.'

Volgens Eikenaar is het nu aan de politiek om consequenties te verbinden aan de uitspraak. 'Het is al erg genoeg dat er juridische procedures nodig zijn om de minister te doen bewegen.'

Eerder dit jaar besloot de Raad van State in een spoedprocedure al dat de gaswinning uit het risicogebied rond Loppersum voorlopig moest worden gestaakt. Dit besluit blijft gehandhaafd.

Volgende maand neemt minister Kamp een nieuw besluit over de gaswinning in 2016. Daarin moet hij van de Raad van State het voorgenomen winningsniveau beter onderbouwen.

Het Rijk loopt door de uitspraak van de Raad van State volgend jaar naar schatting nog eens 1 miljard euro mis. Vanwege de reeds aangekondigde winningsbeperking en sterk gedaalde gasprijzen waren de gasbaten begroot op 5,7 miljard. In 2014 bedroegen die nog 10,5 miljard.

Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas nabij het dorp 't Zandt.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden