Raad van State: enkel paspoort nutteloos

Afstand doen van je oorspronkelijke nationaliteit als je een andere krijgt, heeft weinig nut. De Raad van State ziet althans nergens aangetoond dat het afwerpen van de oude nationaliteit de band met het nieuwe vaderland versterkt.

Een Marokkaans en Nederlands paspoort Beeld ANP

De regering zou daarom haar plan om te komen tot een enkele nationaliteit voor zo veel mogelijk mensen moeten heroverwegen. Dat heeft het adviesorgaan woensdag bekendgemaakt. De Raad van State wijst erop dat het behoud van de oude nationaliteit naast de nieuwe in het verleden juist als positief werd ervaren.

De regering wil ook oorspronkelijke Nederlanders eerder hun nationaliteit ontnemen als ze een andere aannemen. Maar ook daarin ziet de raad geen brood. Het adviesorgaan vraagt zich af of andere landen, waarvoor Nederlanders hun oude nationaliteit zouden opgeven, dat eigenlijk wel belangrijk vinden.

Het kabinet stemde begin deze maand in met het wetsvoorstel tot aanscherping van de Rijkswet op het Nederlanderschap en houdt er dus aan vast. Dat wetsvoorstel maakt het hebben van een dubbele nationaliteit zo goed als onmogelijk, behalve als afstand doen van de andere nationaliteit niet mogelijk is. Landen als Argentinië en Marokko bijvoorbeeld staan niet toe dat hun onderdanen zich van hun oorspronkelijke nationaliteit ontdoen.

Het wetsvoorstel, dat zijn oorsprong vindt in het coalitieakkoord, gaat alleen nieuwe gevallen aan. Het werd ingediend door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner, die nu vicepresident is van de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden