Raad van Hoeders ziet toe op gekozen parlement

Het Iraanse parlement, majlis, telt 290 zetels. Het dient wetten in en kan theoretisch ministers of de president naar huis sturen....

Officieel mocht een week campagne worden gevoerd. Opvallend was dat nationalisme en het rood-wit en groen van de Iraanse vlag, in de campagne een grote rol speelde. Er waren minder islamitische leuzen, en er waren minder geestelijken kandidaat dan vier jaar geleden. Vierhonderd vrouwen staan kandidaat. Het conservatieve parlement had posters verboden, zodat overal in Iran slogans geklad waren als 'Iran voor de Iraniërs' van hervormingsgezinden en 'Wij willen leven' van een centrum-rechtse partij.

De belangrijkste partijen zijn het hervormingsgezinde Islamitisch Iraanse Deelname Front van president Khatami en de gematigde Organisatie van Strijdbare Geestelijken.

In het midden van het politieke spectrum bevinden zich de Dienaren van de Wederopbouw. De conservatieven hebben een Coalitie van Volgelingen van de lijn van de Imam (Khomeini) en de Leider (Khamenei) gevormd. De kern vormen het Genootschap van de Militante Geestelijkheid en het Islamitische Coalitie Genootschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden