Raad van Europa wil verbod op lijfelijke straffen

De mensenrechtenorganisatie Raad van Europa vraagt elk Europees land om een verbod op billenkoek, een oorvijg en andere lijfelijke straffen voor kinderen....

ANP

De organisatie van 47 landen begint in de herfst een campagne met de titel ‘Handen af van kinderen', als onderdeel van het programma ‘Bouwen aan een Europa voor en met kinderen’. Uiteindelijk doel is om de lichamelijke straffen in de hele wereld uit te bannen.

In een derde van de 47 deelnemende landen zijn lijfstraffen nog toegestaan. Dit ondanks meerdere verdragen die een verbod nastreven. Deze landen weigeren een wettelijk verbod omdat ze opvoeding een privézaak vinden.

In Nederland nam de Tweede Kamer in september 2006 een wet aan die een ‘pedagogische tik’ verbiedt. Een tik op de vingers als een kind een snoeppot wil plunderen, mag wel. Maar achteraf opzettelijk een kind fysiek of geestelijk pijn doen uit opvoedkundig oogpunt niet meer.

Reden van deze inbreuk op de verantwoordelijkheid van ouders is dat het aantal gevallen van kindermishandeling stijgt, zei toenmalig minister Piet-Hein Donner (Justitie).

De Raad van Europa wil dat meer landen dit voorbeeld volgen. ‘We willen graag meer investeren in bewustwording en training. We moeten van Europa een gebied maken dat vrij is van lijfelijke straffen’, zei plaatsvervangend secretaris-generaal Maud de Boer van de Raad van Europa vorige maand in een toespraak.

De Boer zei dat de Raad van Europa sinds de oprichting in 1949 de kinderrechten sterk heeft verbeterd. ‘We zijn trots op vele verbeteringen, maar erg bezorgd over de massale schendingen van kinderrechten en we zijn gefrustreerd dat we zo weinig voortgang zien.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden