Nieuws

Raad van Europa start procedure tegen Turkije om gevangenschap Osman Kavala

De Raad van Europa is een procedure begonnen tegen Turkije omdat het zakenman en filantroop Osman Kavala na vier jaar gevangenschap nog altijd niet heeft vrijgelaten. Het Europese Hof voor de Mensenrechten, het belangrijkste orgaan van de raad, had die vrijlating twee jaar geleden al geëist.

Rob Vreeken
Ayse Bugra, echtgenote van zakenman en filantroop Osman Kavala, op een persconferentie buiten de rechtbank in Istanbul. Beeld Ozan Kose / AFP
Ayse Bugra, echtgenote van zakenman en filantroop Osman Kavala, op een persconferentie buiten de rechtbank in Istanbul.Beeld Ozan Kose / AFP

Omdat Turkije lid is van de Raad van Europa (die losstaat van de Europese Unie), moet het gehoor geven aan de besluiten van het hof. De procedure kan uiteindelijk leiden tot het schorsen van Turkije als lid, maar dat is niet bij voorbaat de bedoeling van de zaak. Ankara krijgt tot 19 januari om te reageren.

Kavala werd vorig jaar na een eis van levenslang vrijgesproken van het financieren van de Gezi-protesten in Istanbul en andere Turkse steden in 2013, maar er volgde direct een nieuwe aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup van 2016.

De cultureel ondernemer kan alsnog levenslang krijgen als de rechters meegaan in de volgens velen krankzinnige aanklachten die tegen hem zijn ingediend.

Asena Günal, coördinator van Depo, een door Kavala opgericht cultureel centrum in Istanbul, meent dat hij doelwit werd vanwege zijn solidariteit met mensen die de regering het zwijgen probeert op te leggen en zijn werk op het gebied van mensenrechten. ‘Hij toonde aan dat die nog verdedigd kunnen worden’, aldus Günal. ‘Hij symboliseert het geloof dat er nog recht kan zijn in dit land.’

De Raad van Europa heeft ook de onmiddellijke vrijlating geëist van de Turkse politicus Selahattin Demirtas. De voormalige leider van de Koerdisch gezinde partij HDP zit sinds november 2016 vast op verdenking van terrorisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden