Raad van Europa: geruchten CIA-vluchten geloofwaardig

Meldingen over luchtvervoer van terreurverdachten van en naar geheime gevangenissen in Europa zijn geloofwaardig. Dat stelt de Raad van Europa dinsdag na eigen onderzoek....

De Raad van Europa, een organisatie van 46 landen voor mensenrechten en democratie, voert het voornaamste onderzoek naar de beschuldigingen.

‘De aanwijzingen die wij hebben verzameld neigen naar een sterkere geloofwaardigheid van de beschuldigingen over transport en detentie van gevangenen, buiten alle juridische procedures, in Europese landen’, aldus rapporteur Dick Marty dinsdag in Parijs. Marty is parlementslid van de Raad van Europa en aanklager in Zwitserland. De onderzoeker bezocht enkele landen en sprak met meerdere politici.

‘Rechtszaken in bepaalde landen duiden erop dat personen zijn opgepakt en vervoerd zonder dat rechtsregels in acht zijn genomen’, aldus Marty. ‘Opmerkelijk is dat de VS de beschuldigingen niet formeel ontkennen.’

De onderzoeksleider vindt het nog te vroeg om te stellen dat EU-landen betrokken zijn bij de illegale acties. Maar gezien de serieuze beschuldigingen en de verzamelde informatie, vindt Marty nader onderzoek nodig.

De onderzoeker heeft al informatie opgevraagd bij de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol en het EU satellietcentrum EUSC. Die informatie is nog niet vrijgegeven. Marty verwacht eind januari opnieuw verslag uit te brengen, dan tijdens een vergadering van de Raad van Europa in Straatsburg.

Als de beschuldigingen over geheime CIA-kampen en -vluchten waar zijn, hebben betrokken landen de mensenrechten serieus geschonden. Dat kan ze op zware straffen komen te staan. De landen van de EU en veel omringende landen hebben het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens ondertekend.

De voormalige directeur van de Poolse geheime dienst, Zbigniew Siemiatkowski, heeft zopas ontkend dat er geheime CIA-gevangenissen in zijn land bestaan. Een Turkse advocaat meldde dinsdag wel het bestaan van zo'n geheim cellencomplex in Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden