Nieuws

Raad van Europa dreigt met strafprocedure tegen Turkije om vasthouden Erdogan-criticus

De Raad van Europa heeft de Turkse regering te verstaan gegeven dat zij de vooraanstaande filantroop en zakenman Osman Kavala snel moet vrijlaten. Anders dreigt er een strafprocedure tegen het land.

Bert Lanting
Familieleden en vrienden van Kavala vieren zijn vrijspraak in 2020. Kavala werd een paar uur .  Beeld AP
Familieleden en vrienden van Kavala vieren zijn vrijspraak in 2020. Kavala werd een paar uur .Beeld AP

Kavala, die zowel onder Turkse intellectuelen als in het buitenland veel aanzien geniet, zit al vier jaar vast. Hij wordt beschuldigd van pogingen de regering van president Recep Tayyip Erdogan met geweld omver te werpen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gaf Turkije drie jaar geleden al opdracht Kavala vrij te laten, maar tot nog toe houdt de Turkse regering voet bij stuk. Het comité van ministers van de Raad van Europa heeft Ankara nu tot eind november de tijd gegeven Kavala op vrije voeten te stellen. Als dat niet gebeurt, hangt het land een strafprocedure boven het hoofd, die erop kan uitlopen dat Turkije zijn stemrecht wordt ontnomen of dat het land zelfs wordt geschorst als lid van de landenorganisatie.

Vorig jaar nog sprak een Turkse rechtbank Kavala (64) en acht andere critici van het bewind nog vrij van de beschuldiging dat zij achter de protesten rond het Gezi-park in 2013 zaten. Die waren gericht tegen de plannen voor de bouw van een moskee in het centrum van Istanbul, maar volgens de regering ging het in werkelijkheid om een poging de regering omver te werpen.

Tegen Kavala werd levenslang geëist, maar volgens de drie rechters ontbrak het bewijs voor een veroordeling. Slechts een paar uur na zijn vrijspraak werd Kavala opnieuw opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld omdat hij zou hebben meegedaan aan de mislukte staatsgreep tegen Erdogan in 2016.

De drie rechters die Kavala hadden vrijgesproken kregen onmiddellijk een onderzoek aan hun broek van de Raad van Rechters en Aanklagers, een instantie die Erdogan na de mislukte coup in het leven had geroepen om toezicht te houden op de rechterlijke macht. De raad tikte de rechters op de vingers, omdat zij fouten zouden hebben gemaakt in hun vonnis.

Osman Kavala wordt beschuldigd van pogingen de regering van Erdogan omver te werpen. Beeld
Osman Kavala wordt beschuldigd van pogingen de regering van Erdogan omver te werpen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden