Raad van Europa: CIA is verdacht

Onderzoek van de Raad van Europa heeft de vermoedens ‘versterkt’ dat de Amerikaanse geheime dienst CIA geheime detentiecentra voor terreurverdachten heeft gehad in Europa....

Volgens Marty zijn er aanwijzingen dat de CIA terreurverdachten heeft vastgehouden in Roemenië en Polen. Maar volgens hem zijn die gevangenen een maand geleden overgebracht naar andere plaatsen, vermoedelijk in Afrika, nadat de Washington Post over de detentiecentra had bericht. Hij gaf toe dat Polen en Roemenië mogelijk niet op de hoogte waren van het bestaan van de detentiecentra.

‘De gegevens die we tot nog toe hebben verzameld, versterken de geloofwaardigheid van berichten over het vervoer en het tijdelijk vasthouden van verdachten, buiten alle justitiële procedures om’, zei Marty na een bijeenkomst van de mensenrechtencommissie van de Raad van Europa in Parijs.

Tot nog toe hebben alle Europese landen ontkend dat zij ook maar iets weten van geheime CIA-cellen of het vervoeren van terreurverdachten. Maar volgens Marty wijzen gerechtelijke onderzoeken in verscheidene landen erop ‘dat mensen zonder vorm van juridische bijstand zijn opgepakt en overgebracht naar andere landen’.

De verklaring van Marty is uiterst pijnlijk voor de Amerikaanse regering. Het is voor het eerst dat de berichten uit onafhankelijke bron worden bevestigd, ook al gaf de senator geen details over zijn bevindingen.

Tegenover verslaggevers in Parijs gaf Marty toe dat hij niet over juridisch houdbare bewijzen beschikt dat de detentiecentra echt hebben bestaan. Maar dat kan volgens hem wel worden afgeleid uit het lot van twee verdachten die uit Europa werden ontvoerd. Een van hen, een in Libanon geboren Duitser, heeft een aanklacht tegen de Amerikaanse regering ingediend nadat hij naar Afghanistan was ontvoerd. Uiteindelijk lieten de Amerikanen hem na anderhalf jaar gaan. Marty had ook kritiek op de weigering van de Amerikaanse regering het bestaan van de cellen te bevestigen of te ontkennen.

De Raad van Europa heeft zijn 46 lidstaten tot februari de tijd gegeven om antwoord te geven of ze op de hoogte waren van mogelijke detentiecentra en CIA-vluchten met terreurverdachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden