Raad van Den Helder wil ontslag Staatsen

De gemeenteraad van Den Helder wil dat burgmeester Staatsen ontslag neemt. Staatsen zei woensdagavond zich de komende weken te beraden op zijn functie....

Staatsen is onder druk komen staan doordat drie van de vier wethoudersuit het college van de gemeente zijn opgestapt. De raadsvergadering vanwoensdag volgde op een chaotische week waarin Staatsen al eerder dreigdemet opstappen.

De gemeenteraad legt de verklaring van Staatsen uit als ontslag.Staatsen constateert dat sinds zijn aantreden het politieke bestuur van DenHelder door 'agressiviteit, wantrouwen en gebrek aan respect' wordtgekenmerkt. Gedurende zijn beraad wil Staatsen zijn werkzaamheden door eenwaarnemend burgemeester laten uitvoeren.

Het stadsbestuur van Den Helder viel vorige week donderdag uiteen toenhet college van B en W besloot niet langer met wethouder Jan de Groot(Leefbaar Den Helder) samen te willen werken. De Groot zou geprobeerdhebben een gouden ketting van een inwoner van Den Helder te verduisteren.

Het Openbaar Ministerie zag af van vervolging, op voorwaarde dat DeGroot het komende jaar niet weer over de schreef gaat.

Deze affaire en het geschonden vertrouwen in het college vormden voorde VVD-fractie aanleiding om zijn wethouder Robbert Waltmann terug tetrekken uit het college. De VVD is samen met het CDA de grootste partij inDen Helder. CDA-wethouder Nico Bais besloot afgelopen vrijdag eveneens omop te stappen. De afwezige, want zieke wethouder Eljo Bos van D66 heeft ookaangekondigd haar ontslag in te dienen.

Het college en de gemeenteraad in Den Helder zijn al eerder in crisissenbeland. Bij de samenwerking van een dochterbedrijf van de gemeente metprojectontwikkelaar Libéma voor de ontwikkeling van het maritiemeattractiepark Cape Holland zouden miljoenen euro's overheidssubsidie zijnmisbruikt. Wethouder Bais, destijds tevens president-commissaris vanLibéma, kreeg in deze zaak het verwijt van belangenverstrengeling.

Woensdagmiddag hadden de fractievoorzitters in Den Helder een gesprekmet de commissaris van de koningin van Noord-Holland, Harry Borghouts. Dezesuggereerde de aanstelling van een 'zakenkabinet' tot aan degemeenteraadsverkiezingen van maart 2006, eventueel met wethouders vanbuiten Den Helder.

'Daar hadden de fractievoorzitters zelf nog niet aan gedacht', zeiBorghouts na afloop. 'Ik verwacht zo snel mogelijk een voorstel van hen.Na de derde crisis in vier jaar is het genoeg geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden