Raad Uitgeest wil ex-wethouder niet

De gemeenteraad van Uitgeest zal zich vrijwel zeker verzetten tegen de benoeming van ex-wethouder G. Nijpels van Den Helder tot waarnemend burgemeester....

De gemeenteraad van Den Helder sprak woensdagavond uit dat Nijpels als wethouder van onderwijs 'volstrekt onjuist' heeft gehandeld door op kosten van de gemeente een eigen weg van een scholengemeenschap te laten asfalteren. De gemeenteraad had eerder een voorstel daartoe afgewezen. Nijpels zat op dat moment ook in het schoolbestuur.

Nijpels is een van de drie wethouders die in maart van dit jaar moesten aftreden als gevolg van een onderzoek door accountantsbureau KPMG. Hem werd toen vooral verweten het binnenterrein van een manege grotendeels met gemeenschapsgeld te hebben laten asfalteren. Het KPMG-onderzoek betrof het declaratiegedrag van burgemeester en wethouders en daarnaast fraude door ambtenaren.

Dat Nijpels in 1997 tegen de zin van de gemeenteraad de eigen weg van de school had laten vernieuwen, werd pas deze week bekend. De Helderse raad stelde gisteravond dat Nijpels het aanzien van de politiek heeft geschaad en ook ernstige schade heeft toegebracht aan de integriteit en het gezag van het gemeentebestuur.

Een delegatie van de gemeenteraad van Uitgeest volgde de discussies in Den Helder om te horen op welke wijze deze gemeente een streep zette onder de conclusies van de KPMG-onderzoekers. Fractievoorzitter T. Velthuis van Progressief Uitgeest, de grootste fractie in de raad, meent dat iemand 'die een gemeenteraad zó heeft geschoffeerd, geen burgemeester meer kan worden'. Velthuis: 'De kans is groot dat hij bij ons ook democratisch genomen besluiten naast zich neerlegt. Dat willen we niet.'

Het CDA en de PvdA in Uitgeest hadden op basis van het KPMG-onderzoek al twijfel over de komst van Nijpels. Met Progressief Uitgeest is er nu een meerderheid die de voormalige Helderse wethouder niet wil. Nijpels zelf wilde gisteravond niet zeggen of hij zich terugtrekt als waarnemend burgemeester.

Hij had al aan Van Kemenade gevraagd zijn benoeming op te schorten tot na het afsluitende debat over het KPMG-onderzoek, dat al op de agenda stond. Op dat moment waren de nieuwe feiten over zijn gesjoemel nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden