Raad uit kritiek op Corio-deal

UTRECHT De Utrechtse gemeenteraad maakt zich grote zorgen over een deal die de gemeente Utrecht wil sluiten met vastgoedbelegger Corio, eigenaar van Hoog Catharijne....

Het bedrijf eist van de gemeente vergaande rechten om het nog te bouwen winkelcentrum in Leidsche Rijn in handen te krijgen. Alleen met deze rechten op zak is Corio bereid een 'intentieovereenkomst' te ondertekenen. Het bedrijf zegt te willen investeren in het stationsgebied, waarvan ondermeer Hoog Catharijne, de Jaarbeurs en het Centraal Station deel uitmaken.

Het college van B en W spreekt van een 'win-win-situatie'. Een meerderheid van de gemeenteraad denkt daar heel anders over en spreekt van 'koppelverkoop'. Veel partijen geven aan ongerust te zijn over de aanstaande deal.

'De overeenkomst verplicht Corio tot niets, maar garandeertCorio wel veel. Dat geeft de gemeente in de onderhandelingen met Corio geen stevige uitgangspositie', aldus Harm Janssen van het CDA.

Verantwoordelijk wethouder Walther Lenting erkent dat de koppeling die Corio maakt tussen het stationsgebied en het toekomstige winkelcentrum in Leidsche Rein niet ideaal is, maar hij zegt dat hij geen andere keus heeft.

Volgens hem heeft Corio in het stationsgebied zoveel 'strategische grondposities' dat de gemeente zonder de medewerking van Corio geen steen kan verschuiven in het gebied. Hij bekende zelfs de mogelijkheid te hebben onderzocht om Corio te onteigenen van zijn grondbezit. 'Maar dat blijkt te kostbaar te zijn.'

Naast Hoog Catharijne bezit Corio nog meer 'stragische grondposities' in de Utrechtse regio. Zoals in Nieuwegein. Ook daar heeft de gemeente onlangs met het mes op de keel consessies moeten doen. Zonder medewerking van Corio kan het centrum niet worden opgeknapt. De Utrechtse gemeenteraad spreekt zich op 4 november definitief uit over de Corio-overeenkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden