Raad: 'Overheid en burgers verstikken elkaar'

De samenleving kan alleen zelfredzaam worden als de overheid haar bemoeizucht staakt en financiële ruimte biedt, onder meer via lagere belastingen. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een advies dat vrijdag uitkomt, meldt Trouw. De raad maakte een uitgebreide analyse over de (toekomstige) relatie tussen overheid en burgers.

Redactie
Premier Mark Rutte. Beeld anp
Premier Mark Rutte.Beeld anp

Nu de overheid terugtreedt, is zelfredzaamheid noodzakelijk. Burgerinitiatieven moeten volgens de raad ruim baan krijgen: huizenbezitters die hun eigen energie opwekken, ouders met een eigen kinderopvang, buurtondernemingen en voedselbanken.

Het plan vereist een overheid die haar burgers loslaat, deels afscheid neemt van de verzorgingsstaat en zeggenschap inlevert. Een belangrijke uitdaging wordt 'niks doen'. Want blijft de overheid zich verantwoordelijk voelen voor publieke voorzieningen, dan leidt dat tot spanningen en 'meer overheid en minder samenleving'.

Hoogleraar bestuurskunde Paul Frissen, een van de auteurs van het advies: 'Onze samenleving dreigt te stranden en de kosten lopen uit de hand. Wil je werkelijk dat burgers zelf verantwoordelijkheid nemen en zelfredzaam zijn, dan moet je inbinden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden