Raad: onderwijs moet snel internationaler

Het onderwijs moet van hoog tot laag een internationaler karakter krijgen. Een van de manieren om dat te bereiken is het instellen van een keurmerk....

Van onze verslaggever

Volgens voorzitter Fons van Wieringen van de Onderwijsraad isinternationalisering essentieel. De Nederlandse economie wordt steedsafhankelijker van het buitenland, en bovendien komen steeds meer mensen uitandere landen, culturen en taalgebieden naar Nederland. Het gaat er volgensVan Wieringen niet zozeer om zo veel mogelijk studenten naar Nederland tehalen, maar meer nog om te zorgen dat Nederlandse scholieren en studentenin het buitenland ervaring opdoen.

De internationalisering moet wel verschillend vorm krijgen inbasisonderwijs, middelbaar onderwijs en hoger onderwijs. Voor hetbasisonderwijs ligt de uitwisseling van scholieren niet erg voor de hand.Maar er kan wel aandacht aan internationalisering worden besteed bij deinhoud van de lessen, bij contacten met buitenlandse leerlingen viainternet en aan internationale contacten van scholen. Voor elke sector zoueen apart 'loket' moeten worden gecreëerd, waar vragen overinternationalisering kunnen worden beantwoord.

Er zou een 'Europese canon' moeten worden opgesteld die in hetlesprogramma kan worden ingevoerd. Daarmee zouden de scholen moetenaansluiten bij een 'Europees burgerschap'. Maar er zou ook meer werkgemaakt moeten worden van uitwisseling van scholieren en studenten en vaninternationale contacten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden