Raad Nijmegen legt zich nog niet neer bij komst Dijksma

De benoeming van de burgemeester in Nijmegen is nog geen gelopen race. Een groot deel van de gemeenteraad is er niet van overtuigd dat de voorgedragen kandidaten Sharon Dijksma (PvdA, 40) en Hubert Bruls (CDA, 46) de beste papieren hebben.

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê
Archieffoto van PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma. Beeld anp
Archieffoto van PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma.Beeld anp

Een flink deel van de raad is voor GroenLinks-senator Tof Thissen, die ook heeft gesolliciteerd. Volgens de wet mogen de raadsleden uiteindelijk hun eigen keuze maken uit alle sollicitanten. Zij hoeven zich niet aan de voordracht van de vertrouwenscommissie te houden.

Maandag lekte via de Gelderlander en de Volkskrant uit dat de vertrouwenscommissie het Tweede Kamerlid Dijksma als voorkeurskandidaat aan de gemeenteraad wil voordragen. De Venlose burgemeester Bruls staat als tweede op de voordracht. Het burgemeesterschap van Nijmegen is vacant sinds Thom de Graaf (D66, 54) per 1 februari is overgestapt naar de HBO-raad.

Omstreden
De Gelderlander signaleerde donderdag dat de kandidatuur van Dijksma allerminst onomstreden is. Een overgrote meerderheid van de Nijmegenaren die via de krant reageren, wijst haar komst af. Volgens de krant is meer dan 90 procent 'ronduit negatief'. Dijksma, die in Enschede woont, heeft geen band met Nijmegen. Bruls is er nog wethouder geweest, maar het CDA heeft slechts 3 van de 39 raadszetels.

De krant heeft signalen uit de raad dat de voordracht van de vertrouwenscommissie genegeerd zal worden. Ingewijden vermoeden dat Thissen in ieder geval de steun krijgt van de fracties van GroenLinks en de SP, samen goed voor 13 van de 39 stemmen. Sharon Dijksma lijkt op voorhand te kunnen rekenen op de steun van PvdA en D66, samen 14 stemmen. In dat geval zijn er nog slechts 12 stemmen te vergeven aan bijvoorbeeld Bruls. Het zou betekenen dat de finale stemronde gaat tussen Dijksma en Thissen.

Aanbeveling
Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, wijst erop dat een vertrouwenscommissie slechts een aanbeveling doet aan de gemeenteraad. Die kan de raad overnemen en doorsturen naar het kabinet en de commissaris van de koningin van de provincie. Sinds deze procedure begin deze eeuw is geïntroduceerd, heeft het kabinet nog niet afgeweken van de voordracht van een gemeenteraad.

'Bij de voordracht houdt de raad echter het laatste woord', zegt Van Bennekom. Dat betekent volgens hem dat de gemeenteraad in beslotenheid ook alle sollicitanten kan bespreken en zelf de keus kan maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden