Raad kritiseert politie na rel Mercatorplein

De gemeenteraad van Amsterdam heeft grote kritiek op het optreden van de politie bij een buurtfeest op het Mercatorplein, tien dagen geleden....

De PvdA zei dinsdag tijdens de bespreking van het politieoptreden in de commissie Algemene Zaken dat er 'buiten-proportioneel' is opgetreden, maar woordvoerder Meijer van de partij haastte zich te zeggen 'dat hij zijn eindoordeel nog voor zich hield'. Hij wilde weten waarom er tijdens het feest maar twee agenten waren en waarom de wijkpost 's avonds gesloten was.

Ook andere partijen hadden kritiek. 'Er is niet voldoende deëscalerend opgetreden', vond GroenLinks. 'De politie maakte onderling ruzie.' Bovendien was niet duidelijk waarom er ineens tachtig man politie op het incident afkwamen. 'Waarom niet eerst tien en als het dan niet lukt pas tachtig?', vroegen de raadsleden.

De commissie gaf geen eindoordeel. De politie en loco-burgemeester Van der Aa beloofden een gedetailleerd eindverslag te maken.

Plaatsvervangend-hoofdcommissaris Van Riessen zei tegen de commissie dat de politie het goed had gedaan. Bij een afwachtende houding was niet uit te sluiten dat de bezoekers van het Mercatorplein zouden gaan plunderen. 'En dat is nu niet gebeurd.' Hij vond dat de politie terecht naar buiten had gebracht dat Marokkaanse jongeren de politie hadden geholpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.