'Raad is voor prik tegen meningokok'

De Gezondheidsraad zal naar verwachting adviseren de vaccins voor meningokok-bacteriën van het type B en C op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma....

De Gezondheidsraad presenteert begin volgend jaar een rapport over de vaccins tegen meningitis-aandoeningen die worden veroorzaakt door onder meer de meningokok-bacterie. Tegen het type C bestaat inmiddels een vaccin. Een vaccin tegen het type B is in ontwikkeling. Begin 2003 komt de Gezondheidsraad met een advies over de herziening van het gehele rijksvaccinatieprogramma.

De uitspraken van Roord worden tegengesproken door H. Houweling, secretaris van commissie van de Gezondheidsraad. Volgens hem heeft de Gezondheidsraad nog niet gesproken over opname van meningokok-vaccins in het rijksvaccinatieprogramma.

Het is volgens Houweling niet zo makkelijk om een vaccin als dat tegen de meningokok van het type C op te nemen in het programma. Een belangrijke reden daarvoor is dat er steeds meer succesvolle vaccins worden ontwikkeld.

Vaccins toevoegen aan het bestaande pakket ging vroeger veel makkelijker, aldus Houweling. 'Er was een beperkt aantal vaccins en een nieuw kwam na verloop van tijd automatisch in het pakket terecht.'

De laatste vijf jaar zijn er echter steeds meer vaccins ontwikkeld, zoals die tegen de waterpokken, de pneumokok-bacterie en de meningokok C. En de komende tien jaar worden er nog meer verwacht, zoals tegen meningokok B en het RS-virus, dat bij zuigelingen ernstige longinfecties kan veroorzaken.

Die kunnen wellicht niet allemaal in het vaccinatieprogramma worden opgenomen, zegt Houweling, omdat een kind maar twee armen en twee benen heeft en het de stelregel is dat het per consult niet meer dan twee prikken krijgt.

Die krijgen baby's nu al bij twee, drie, vier en elf maanden: één DKTP-prik (een cocktail tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio) en één tegen de Haemophilus-bacterie (Hib), die hersenvliesontsteking veroorzaakt.

Een mogelijke oplossing is om meer vaccins te combineren in één prik. Er bestaan volgens Houweling plannen om de DKTP- en de Hib-prikken samen te voegen. Dan zou er ruimte ontstaan voor een nieuwe injectie met bijvoorbeeld vaccins tegen de pneumokok- en de meningokok C-bacterie. De kans bestaat echter dat er vaccins overblijven die niet in een cocktail werken.

Of het meningokok C-vaccin ook in het nieuwe rijksvaccinatieprogramma komt, kan Houweling daarom nog niet zeggen. Tot voor kort kwam in Nederland vooral de meningokok B voor. Pas de laatste maanden is het aantal nekkrampgevallen dat veroorzaakt wordt door het type C gestegen van 15 naar 30 procent. Houweling: 'Het is nog moeilijk te zien of die stijging structureel is.'

Wegens het grote aantal meningokok C-infecties beginnen de gemeente Moerdijk en de GGD West-Brabant vanochtend met het inenten van kinderen tegen de meningokok C-bacterie. Ruim drieduizend kinderen in Zevenbergen en meer dan vijftienhonderd kinderen in Klundert worden gevaccineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden