Raad Irak ontvangen bij de VN

De Verenigde Naties hebben dinsdag voor het eerst leden van de nieuwe Iraakse bestuursraad in New York verwelkomd. Delegatieleider Adnan Pachachi zei tegen de Veiligheidsraad dat zijn land nooit zal terugkeren naar een totalitair regime....

Door Diederik van Hoogstraten

'De verplichte arrestaties en willekeurige executies zijn voor eens en voor altijd voorbij', zei de 80-jarige Panchachi. 'Het volk van Irak heeft de vrijheid geproefd, die het zo lang is onthouden.'

De feitelijke erkenning van de raad leidde niet tot concrete plannen voor de herinstallatie van een Iraakse zetel in alle besluitvormende lichamen van de Verenigde Naties, waarover de Algemene Vergadering zou moeten stemmen.

Bestuursraadvoorzitter Ahmed Chalabi zei in een aparte persconferentie dat hij uitziet naar de dag dat de VN de bestuursraad als vertegenwoordiging van Irak zal zien. 'Het is erg belangrijk dat de VN, de landen in de regio en onze buren ons steunen.'

Die buren hebben in de weg gestaan van een bredere VN-rol in de oorlog, zei Chalabi. 'Onze buurlanden moeten positiever zijn over wat er gaande is.'

De prominente rol van Chalabi ligt bij veel landen niet goed, vanwege zijn banden met de regering-Bush. Chalabi keerde dit voorjaar terug naar Irak vanuit de VS, waar hij als balling het Iraaks Nationaal Congres aanvoerde. Dat voerde campagne tegen Saddam Hussein en werkte nauw samen met het Pentagon.

De vergadering met de Iraakse delegatie kwam een dag na het kritische rapport van secretaris-generaal Kofi Annans afgezant voor Irak, Sergio Vieira de Mello. Hij bezocht Irak onlangs en klaagde bij de Amerikaanse topbestuurder Paul Bremer onder meer over de omstandigheden waaronder gevangenen worden vastgehouden.

Annan riep maandag op tot een spoedig vertrek van het Amerikaanse leger. 'Ons collectieve doel blijft om de militaire bezetting te beëindigen via de vorming van een internationaal erkend, representatief bestuur', zei Annan. Hij drong aan op een 'volledig herstel van de soevereiniteit'.

Washington wil andere landen betrekken bij de vredesoperaties in Irak. Frankrijk, India, Rusland en anderen zijn hiertoe alleen bereid als er een nieuw VN-mandaat komt.

Vorige week sprak president Bush met Annan, en bezocht minister van Buitenlandse Zaken Powell de VN om steun te zoeken. Powell zei dat resolutie 1483 uit mei, die VN-leden opriep om bij te staan in de reconstructie, genoeg 'dekking' zou moeten geven. Maar Powell erkende dat een nieuwe resolutie wellicht noodzakelijk is.

Maandag keurde Annan opnieuw de oorlog af. 'Democratie kan niet van buitenaf worden opgelegd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden