Raad Gouda steunt de burgemeester

Alleen Trots op Nederland schaart zich achter de kritiek op de aanpak van overlastgevende jongeren.

GOUDA 'Soms krijg ook ik het gevoel dat het dweilen met de kraan open is', verzucht burgemeester Wim Cornelis (PvdA) van Gouda woensdagavond tot twee keer toe in zijn raadszaal. 'Maar dat gevoel mag niet overheersen. We mogen niet cynisch worden.'


De flatwijk Oosterwei werd twee jaar geleden het nationale symbool van overlast door Marokkaanse probleemkinderen. Met als aanleiding de aankondiging van Connexxion om drie bushaltes in de wijk tijdelijk te schrappen vanwege aanhoudende intimidaties en bedreigingen.


Nadat tien Nederlands-Marokkaanse jongens onder de 14 jaar onlangs een buurtevenement om zeep hielpen door mensen te bekogelen met uitgedeelde bloembollen, liep de temperatuur weer flink op. Cornelis heeft het opnieuw zwaar te verduren in een deel van de media en de politiek. Zonder schroom wordt daarbij hard op de persoon gespeeld.


Woensdagavond verzekert Cornelis dat het niet de vraag is of er in de toekomst nog eens zo'n publicitair gevoelig incident zal plaatsvinden met Marokkaanse onruststokertjes uit Oosterwei: dat gaat gebeuren.'We zullen hier dan opnieuw bijeenkomen en vaststellen dat de maat echt vol is.'


De structurele problematiek met Nederlands-Marokkaanse probleemkinderen is domweg te groot om te veronderstellen dat het vraagstuk alleen met nog stoerder optreden opgelost kan worden, betoogt Cornelis keer op keer. Hij noemt het voorbeeld van twee jongens uit een gezin die al meer dan vijfhonderd keer met de politie in aanraking zijn geweest, terwijl ze nog geen 20 jaar oud zijn.


Wijk- en gebiedsverboden? Nuttige instrumenten, maar bij jongeren zonder behoorlijke opvoeding heb je meer aan betrokken ouders, buurtbewoners, straatcoaches en gezinsmanagers, benadrukt de burgemeester.


Het is raadslid Bas Driesen van Trots op Nederland die het ongeduld in een deel van de samenleving verwoordt en giet in een verkapte motie van wantrouwen jegens de burgemeester. Driesen verwijt Cornelis een veiligheidsbeleid te voeren van pappen en nathouden. Hij stelt dat de burgemeester het imago van Gouda verder beschadigt met zijn optreden in de media, dat volgens Driesen op de lachspieren werkt: 'Meneer Cornelis weet niet meer waar hij het moet zoeken.' Van Trots mag Cornelis zich alleen nog bezighouden met brandbestrijding en de fusiebesprekingen met Waddinxveen.


Maar Driesens fractie staat goeddeels alleen en krijgt uit alle hoeken van de zaal de wind van voren. Oosterwei is een rechtse hobby, oordeelt GroenLinks Gouda. 'Helaas wordt daarbij niet bezuinigd op grote woorden. Dat Trots in dit verband sprak over de verspreiding van een kankergezwel, is niet iets om trots op te zijn.'


Moedig voorwaarts met het vijf maanden geleden door de raad goedgekeurde veiligheidsplan, onder leiding van burgemeester Wim Cornelis, zo concludeert bijna de hele Goudse gemeenteraad.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden