Raad geeft Brinkman gelijk in zaak tegen Elsevier

Hero Brinkman voelt zich beledigd door een commentator van weekblad Elsevier. Terecht zegt de Raad voor de Journalistiek.

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Hero Brinkman tegen Elsevier gegrond verklaard. In januari diende het toenmalige PVV-Kamerlid een klacht in bij de raad omdat hij zich onheus bejegend voelde door een commentaar op de website en in het weekblad over Brinkmans rol bij het terugtrekken van trendwatcher René Boender uit de Willem Arondéuslezing, die de provincie Noord-Holland jaarlijks organiseert.


In het commentaar schrijft Gertjan van Schoonhoven dat Brinkman een 'Twitter-knokploegje stiekem wel handig vindt om z'n politieke doelen te bereiken'. Tevens suggereert hij dat Brinkman schuldig zou zijn aan de dreigementen die Boender heeft ontvangen. Nadat Brinkman Boender in een tweet een 'graaier' had genoemd omdat hij 'rond 6.500 euro' vroeg voor de lezing, ontving Boender een aantal onvriendelijke telefoontjes. Daarop besloot hij zich terug te trekken.


De raad vindt dat Van Schoonhoven Brinkman de mogelijkheid had moeten bieden om te reageren. Dat het een commentaar met een persoonlijke mening betreft, waarvoor in principe geen wederhoor geldt, maakt niet uit volgens de raad, omdat 'een dergelijke publicatie iemands belang zodanig kan raken dat wederhoor geboden is'. Het beeld van geweld dat het commentaar oproept, vindt geen steun in de feiten, aldus de raad.


Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, laat weten dat hij geen letter terugneemt van het commentaar. 'Blijkbaar zien Brinkman en de raad niet het verschil tussen een echte knokploeg en een Twitter-knokploegje, het woord dat wij hebben gebruikt'.


Elsevier erkent sinds 2000 het gezag van de raad niet meer. 'Deze uitspraak bewijst weer eens dat de Raad voor de Journalistiek elke relatie met de werkelijkheid heeft verloren', zegt Joustra. 'Geen commentator belt eerst met een politicus om te vragen of die het wel eens is met zijn commentaar. Bij de rechter zou Brinkman geen enkele kans maken met deze klacht.'


Brinkman is niet van plan verdere stappen te ondernemen, laat hij weten op nieuwssite Nu.nl.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden