Raad erkent chronische vermoeidheid als ziekte

Het chronisch vermoeidheidsyndroom CVS, ook wel bekend als ME, is een serieuze ziekte. Artsen mogen patiënten die hieraan lijden dan ook niet onderschatten....

ANP

'Er is niets ergers dan ziek te zijn en dan van de dokter te horen dat het helemaal niets voorstelt en dat je het je misschien wel inbeeldt', zei Borst dinsdagochtend op Radio 1. 'We vinden dat dit een volstrekt verkeerd beeld is en dat artsen er zo ook niet op moeten reageren.'

In Nederland kampen ongeveer 30.000 mensen met chronische vermoeidheid. Voor de meeste patiënten is er volgens Borst goed mee leven.

Desondanks kan er ook sprake zijn van ernstige invaliditeit, aldus de oud-minister. Er is nog veel onduidelijkheid over de oorzaken. Erfelijke aanleg en factoren als stress kunnen een rol spelen, aldus Borst.

De commissie wil dat er meer behandelplaatsen komen. Nu is er alleen in Nijmegen het zogenoemde Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid, waar een wachtlijst is voor gedragstherapie. Volgens de commissie is deze cognitieve gedragstherapie vooralsnog de enige bewezen methode waar patiënten baat bij hebben.

De Gezondheidsraad heeft het advies dinsdag aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) uitgebracht. Daarin wordt gesteld dat mensen met chronische vermoeidheid juist geen totale rust moeten nemen. Dat doet de conditie niet goed en houdt de klachten in stand, stelt de raad. Patiënten moeten vooral blijven doen wat ze nog kunnen, eventueel met aangepaste werktijden.

De ME/CVS-Stichting is maar ten dele tevreden over het rapport. Een woordvoerster gaf dinsdag aan dat nog maar moet blijken of ook met het advies in de hand artsen overtuigd kunnen worden. Bovendien merkt de stichting uit reacties van patiënten dat de gedragstherapie te algemeen is opgesteld en dus niet voor iedereen hulp biedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden