Raad Den Helder hoopt 'op nette manier' af te komen van burgemeester

Fracties omarmen voorstel van commissaris Borghouts...

amsterdam De gemeenteraad van Den Helder stemt in met het voorstel van de Noord-Hollandse commissaris van de koningin Harry Borghouts om burgemeester Stefan Hulman zelf ontslag te laten nemen en hem in ruil daarvoor een marktconforme prijs te bieden voor zijn huis.

De collegepartijen PvdA, VVD en CDA zullen vanavond tijdens een speciale raadsvergadering over de positie van Hulman aandringen op het omarmen van dit plan waarvan de financiële gevolgen nog moeten worden doorberekend.

‘Zo kunnen we op een nette manier uit elkaar gaan’, vindt Hulmans partijgenoot raadslid Ben Reiff (VVD). ‘Dit is een win-winsituatie, al blijft voorp staan dat de burgemeester linksom of rechtsom moet opstappen.’ PvdA-fractievoorzitter Theo Mijnten: ‘We doen niet aan gouden handdrukken en dit kan de burgemeester en de gemeente veel ellende besparen. Vorige week heb ik deze oplossing zelf al geopperd.’

Het voorstel bespaart Den Helder het betalen van wachtgeld aan de burgemeester. Voor Hulman zelf heeft het als voordeel dat hij is verlost van zijn lasten voor het huis in Julianadorp. Theo Mijnten: ‘We moeten wel precies alle cijfertjes op een rijtje krijgen. Ik kan nu niet beoordelen wat een marktconforme prijs is voor de woning van de burgemeester.’

De voormalige Rotterdamse wethouder Stefan Hulman raakte als burgemeester van Den Helder in opspraak door het vragen van een extra woonvergoeding van 3.200 euro per maand. Wegens dubbele woonlasten verkeert Hulman in grote financiële problemen.

Aanvankelijk wilden de vijf wethouders hem ter wille zijn. Nadat bekend werd dat burgemeester Hulman inkomsten verzweeg (volgens eigen zeggen ‘vergat’ hij te melden dat hij nog maandelijks 700 euro wachtgeld van de gemeente Rotterdam krijgt) ontstond een bestuurscrisis.

Op aandringen van commissaris Borghouts werd een lijmpoging tussen de burgemeester en de wethouders ondernomen, maar die mislukte. Raadsleden hebben nu de indruk dat het financiële voorstel van Borghouts, dat vanavond tijdens de raadsvergadering wordt besproken, min of meer de uitkomst is van de bemiddelingspoging. ‘Ik ga ervan uit dat dit voorstel door Borghouts met Hulman is afgestemd’, zegt Ben Reiff.

Het VVD-raadslid adviseert zijn partijgenoot en burgemeester zich nu even koest te houden. ‘Al kan ik me voorstellen dat Hulman vanavond nog iets wil zeggen over publicaties over zijn declareergedrag.’ Reiff zegt dat koste wat kost moet worden voorkomen dat de zaak op de spits wordt gedreven. Den Helder heeft een reputatie op het gebied van bestuurscrises.

‘De oppositiepartijen zullen vast eisen dat ook de wethouders ontslag nemen. Dat kost de gemeente alleen maar wachtgeld. Terwijl volgend jaar maart raadsverkiezingen zijn. Laten de burgers dan maar oordelen of we de crisis met de burgemeester goed hebben aangepakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden