Raad bevreesd voor concurrentie van LOI-plan voor hbo-studies

De voorzitter van de HBO-raad, A. van der Hek, verwijt minister Ritzen van Onderwijs dat hij de LOI te snel toestemming heeft gegeven om volledige hbo-studies aan te bieden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Van der Hek stelt dat de Leidse Onderwijs Instellingen 'oneerlijke concurrententen' zijn voor de hogescholen. De hogescholen moeten van de overheid een veel hoger collegegeld aan hun studenten vragen dan de duizend gulden van de LOI. De arbeidsvoorwaarden drukken ook zwaarder op het budget. Door de invoering van de prestatiebeurs en de aankomende verkorting van de studieduur van vier naar drieëneenhalf jaar worden de hogescholen veel minder aantrekkelijk voor studenten.

Raadsvoorzitter Van der Hek zegt 'over de volle breedte' de concurrentie aan te gaan met de particuliere instellingen. 'Maar het is de vraag of dat wenselijk is. En we moeten de mogelijkheden ertoe hebben. De markt moet aan meer regels worden onderworpen en wij aan minder.'

Die mogelijkheden zouden vooral moeten liggen in het zelf vaststellen van de arbeidsvoorwaarden voor het personeel en het loslaten van de normen voor de hoogte van het collegegeld. Universiteiten en hogescholen uiten al jaren de wens hier zelf meer over te zeggen te krijgen.

De HBO-raad wil in het eerstvolgende, reguliere overleg met minister Ritzen de zaak aan de orde stellen. Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs laat weten dat Ritzen bereid is over de kwestie te praten. 'Maar Ritzen heeft zich gewoon aan de wet te houden', laat de woordvoerder weten.

Ritzen heeft de Leidse Onderwijs Instellingen toestemming gegeven voor het verzorgen van tien hbo-studies, omdat ze voldoen aan de kwaliteitsnormen. Zowel de Inspectie Hoger Onderwijs als de Onderwijsraad, een adviesorgaan, hebben in januari al positief geadviseerd.

Volgens de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek krijgt een instelling toestemming een studie te beginnen als ze aan kwaliteitsnormen voldoen. De minister moet ze dan erkennen. Zo niet dan hebben de indieners van de studie het recht naar de rechter te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden