R.k. kerk gunt dode baby’s hun zielerust

Het lijkt erop dat de rooms-katholieke kerk nog deze week ‘het voorgeborchte’ zal hebben afgeschaft, althans de onderafdeling daarvan waar de zielen der onschuldige kinderen vertoeven....

Een internationale commissie van ter zake deskundige theologen buigt zich in Rome over de kwestie. Waarschijnlijk morgen maakt de paus wereldkundig wat voortaan de prognose van de kerk is voor de zielen van doodgeboren kinderen of vroeg gestorven zuigelingen.

Al eeuwen is het een heikele kwestie: wat gebeurt er met de ziel van een kind dat ongedoopt sterft? Het is immers het sacrament van de doop dat een mensenkind de principiële toegang verleent tot het christendom, en dus tot de hemel.

In de dertiende eeuw werd daarom het begrip ‘het voorgeborchte’ geïntroduceerd. Omdat er voor die locatie geen enkele rechtvaardiging of zelfs maar een aanwijzing in de Bijbel te vinden valt, installeerde paus Benedictus XVI vorig jaar een commissie die klaarheid moest brengen.

Er was nog een overweging. In voor de rooms-katholieke kerk belangrijke gebieden als Afrika en Azië is de kindersterfte hoog. De vraag naar de bestemming van hun zieltjes is daar urgent. De islam, ter plaatse een geducht alternatief voor de kerk, leert dat de zielen van die kinderen rechtstreeks naar het paradijs gaan. Sluiting van het limbus infantium heeft daarom een strategische grond in de interreligieuze concurrentie.

Traditioneel wordt het voorgeborchte onderverdeeld in twee afdelingen, het limbus patrum en het limbus infantium. In de eerste afdeling vertoeven historisch belangwekkende figuren die voor de geboorte van Jezus Christus hebben geleefd en zich onmiskenbaar goed gedragen hebben.

Doordat zij door omstandigheden buiten hun schuld niet in Jezus Christus konden geloven, hoeven zij niet naar de hel, terwijl zij evenmin naar de hemel kunnen, omdat zij strikt genomen niet gelovig waren. De kerk denkt daarbij aan gerenommeerde figuren uit het Oude Testament als Mozes, Abraham en David, alsmede aan het puikje van de antieke schrijvers, zoals Homerus, Plato en Ovidius.

In de tweede afdeling zitten dus de kleintjes. Maar niet lang meer, naar alle waarschijnlijkheid.

Hoe de toekomst van de monumentale figuren uit de oudheid en de aartsvaders uit het Oude Testament ervoor staat, is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden