R.k. kerk door het stof over misbruik

Paus veroordeelt Ierse kerk...

Van onze verslaggever Peter de Graaf

De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft ‘met waardering en instemming’ gereageerd op de pastorale brief van de paus over seksueel misbruik. Paus Benedictus XVI kondigde zaterdag een onderzoek aan naar het misbruik van jonge kinderen in de Ierse katholieke kerk. De paus neemt geen maatregelen tegen de betrokken geestelijken.

Volgens de bisschoppen gaat de brief weliswaar over Ierland, maar heeft ze ook ‘een voor Nederland relevante boodschap’. Nederlandse slachtoffers van ontucht door priesters zijn echter teleurgesteld.

De Groningse bisschop Gerard de Korte, woordvoerder van de bisschoppenconferentie over seksueel misbruik, vindt het goed dat paus Benedictus XVI ‘zijn medeleven en oprechte spijt uit ten aanzien van de slachtoffers en hun families’. Hij onderstreept dat deze woorden ook betrekking hebben op de slachtoffers in Nederland.

De Nederlandse bisschoppen sluiten zich volgens De Korte helemaal aan bij de woorden van de paus, die zegt: ‘Uw vertrouwen werd verraden en uw integriteit geweld aangedaan. Velen van u hebben ervaren dat, wanneer u moedig genoeg was om te spreken over hetgeen u werd aangedaan, niemand luisterde. Zij onder u die werden misbruikt in kostscholen, moeten gevoeld hebben dat er geen ontsnappen was aan hun lijden. Het is begrijpelijk dat u het moeilijk vindt om te vergeven en zich te verzoenen met de Kerk. In haar naam druk ik openlijk de schaamte en wroeging uit die wij allen voelen. ’

Veel slachtoffers zijn helemaal niet tevreden. ‘Een droevige brief’, zegt Joop Marrevee, die melding heeft gemaakt van handtastelijkheden door de paters van het Heilig Hart in Bergen op Zoom. ‘Er wordt niks gezegd over maatregelen, bijvoorbeeld tegen die Ierse kardinaal die de hele zaak verzwegen heeft.’ Hij noemt het ‘huichelachtig’ dat de paus wel om vergiffenis vraagt, maar geen concrete maatregelen neemt.

John Rondagh, die zegt misbruikt te zijn op het seminarie van de franciscanen in Katwijk: ‘De Nederlandse bisschoppen zeggen dat het schrijven ook voor Nederland geldt. Maar dat slaat nergens op. Ze denken natuurlijk: dan zijn wij er snel van af.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden