Quotumverbod christelijke scholen

Veertien protestants-christelijke scholen mogen het aantal allochtone leerlingen niet beperken en spreiden over elkaars scholen. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) is dit in strijd met de wet, zo maakte zij woensdag bekend....

ANP

De Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs in Ede wil dat er op een school per groep niet meer dan vijftien procent kinderen zitten die van huis uit geen Nederlands spreken. Meestal zijn dit allochtone leerlingen. Dat zou ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs en van de integratie van de kinderen.Als zich te veel allochtone kinderen voor een groep melden, worden zij doorverwezen naar een andere school van de vereniging.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) en het Anti Discriminatie Bureau (ADB) in Veenendaal vochten dit aan bij de CGB.

Volgens deze commissie kan een te groot aantal niet-Nederlandstalige kinderen in een groep op school problemen opleveren. 'Maar de vereniging kon niet onderbouwen waarom de grens op vijftien procent zou moeten liggen', aldus een woordvoerster.

De vereniging noemt in haar spreidingsregeling apart kinderen uit Sinti- en Romafamilies. Ook dat is in strijd met de wet, aldus de CGB.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden