Quotum verstevigen huizen Groningen bij lange na niet gehaald

Het gaat dit jaar niet meer lukken om drieduizend Groningse huizen aardbevingsbestendig te maken. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. De afspraak om drieduizend huizen te verstevigen is volgens de minister te ambitieus geweest.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

De minister schrijft dat hij de eerste halfjaarrapportage heeft ontvangen van het Centrum voor Veilig Wonen, de organisatie die de huizen in Groningen versterkt. Afgelopen voorjaar stelde het CVW een plan op om in 2015 in totaal 3.006 gebouwen te versterken. Uit de rapportage over de eerste helft van 2015 blijkt echter dat het beoogde aantal gebouwen dit jaar niet meer verstevigd kan worden en dat het CVW de planning 'aanzienlijk naar beneden heeft moeten bijstellen', aldus minister Kamp.

'Vervelend voor Groningers'

In de eerste helft van 2015 zijn slechts 535 woningen verstevigd, iets meer dan de helft van het aantal gebouwen dat in die periode versterkt zou moeten worden. Dat komt volgens de minister doordat de betrokken partijen de doorlooptijd van de werkzaamheden hebben onderschat. Het duurt lang om met bewoners consensus te bereiken over de geplande werkzaamheden. Ook het verkrijgen van vergunningen kost tijd.

Daarnaast moeten ongeveer 1650 huurwoningen niet alleen versterkt worden, maar moeten deze panden ook energieneutraal worden gemaakt. Minister Kamp schrijft dat hij het vervelend vindt voor de inwoners van Groningen en dat de Nationaal Coördinator Groningen nu een voorstel zal doen voor een andere aanpak.

Veiligheidsnormen verscherpen

Ook moeten de veiligheidsnormen voor alle bouwwerken in het aardbevingsgebied in Groningen worden verscherpt. Minister Kamp heeft dat eveneens per brief aan de Tweede Kamer laten weten. De bewindsman neemt advies over van de commissie-Meijdam, die zich buigt over de bouwnormen in het gebied.

De commissie gaat uit van de norm waarbij het risico wordt aanvaardt dat één op de 100.000 inwoners komt te overlijden als door gaswinning een gebouw instort. Volgens Kamp is dat aanvaardbaar. Hij wijst erop dat door de invoering van deze norm in het aardbevingsgebied sprake is van dezelfde veiligheidsnorm als in de rest van het land. Kamp wil dat gebouwen die niet aan deze norm voldoen versneld worden aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden