quotes

Ik heb zo’n geluk gehad. Die man keek me even aan, en schoot toen zijn geweer leeg in het café – op de tafels, de stoelen, op alles....

De Brit Harnish Patel vanuit het ziekenhuis, over de aanval op Café Leopold, in de Britse Evening Standard.

Uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van iemand beneden in het hotel die me vertelde dat ze me zouden komen halen. Binnen een half uur werd op de deur geklopt en kwam een groep zwaar bewapende militairen binnen, met hotelpersoneel en politieagenten. Het was geweldig. Ik dacht: ik ga naar huis, ik ga mijn kinderen zien, mijn vrouw. Yeah, naar huis! De Indiase autoriteiten, het hotelpersoneel, het leger, de politie: ze waren allemaal fantastisch. Ze waren er echt voor ons, ze hebben geweldig reclame gemaakt voor hun land.’

De Britse advocaat Mark Abell op de BBC, nadat hij vrijkwam uit het Oberoi.

Ik weet niet wat er is gebeurd. Ze vroegen ons in de kamer te blijven. Ik hoorde alleen maar explosies, die overal vandaan leken te komen.

Anonieme toeriste in The Indian Times, die vrijdag met vijftig lotgenoten het Oberoi hotel verliet na 36 uur te hebben vastgezeten, om per bus naar het traumacentrum van het Bombay Ziekenhuis te worden overgebracht. Geen van de anderen wilde met journalisten praten, mede op advies van de politie, aldus de krant.

We hadden de terroristen kunnen uitschakelen bij het eerste vuurgevecht, als we geen rekening met de hotelgasten hadden hoeven houden. De lichamen lagen her en der verspreid, overal was bloed. Deze mensen waren zeer, zeer goed op de hoogte van de indeling van het hotel. Het lijkt erop dat ze van te voren onderzoek hadden gedaan.

Anonieme commandant van groep Indiase mariniers, zijn gezicht bedekt met zwarte sjaal en zonnebril, over het urenlange kat-en-muisspel tussen de commando’s en de extremisten, tegen persbureau Reuters.

‘We hebben het geluk gehad dat we de terroristen op geen enkel moment in de weg stonden. Er waren doden, gewonden, mensen die anderen zagen sterven. Bij al het ongeluk dat ons heeft getroffen, hebben we enorm geboft. Ik geloof dat de Indiase regering feilloos te werk is gegaan. De operatie was omvangrijk en langzaam, maar dat was zeer gerechtvaardigd.’

De Spaanse zakenman Alvaro Rengifo kort na te zijn gered uit het Oberoi hotel, telefonisch tegen persbureau EFE.

‘Als een terrorist mensen neerschiet in stations en op straat, wie kan zich dan nog veilig voelen? Er hangt een sfeer van angst, woede en achterdocht.

Winkelier Pankaj Angre in Mumbai.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden