Quote mist nog veel slappe was

Oud geld weet zich goed verborgen te houden. Van zeker tachtig families heeft Quote sterke aanwijzingen dat ze goed in de slappe was zitten....

Van onze verslaggever

Dat geluk heeft de familie Brenninkmeijer niet mogen smaken. De eigenaren van C & A prijken opnieuw bovenaan de lijst, met een vermogen van 17 miljard gulden. 'En ik hoorde hier iemand zeggen dat we er nog miljarden naast zitten', onthulde hoofdredacteur Jort Kelder bij de presentatie van de ranglijst.

Van de rijken - nieuw danwel oud - waren er maar een paar op de bijeenkomst aanwezig, in het gebouw van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen in Amsterdam. Voor een deel moet de afstand te groot zijn geweest: 79 hebben hun vermogen in België gestald. Tot meest gefortuneerde Nederbelg is de zakenman Léon Melchior gekroond.

De 500 rijkste Nederlanders hebben nauwelijks last ondervonden van het slechte economische tij, constateert Quote. Hun gezamenlijke vermogen is ten opzichte van vorig jaar slechts 83 miljoen gulden gestegen tot 181,3 miljard gulden. De AEX en andere economische graadmeters hebben wereldwijd een veel grotere veer moeten laten.

In navolging van buitenlandse lijsten probeert het maandblad de rijkdom steeds meer op de afzonderlijke personen vast te pinnen in plaats van op de familie. Zo is dit jaar de op een na rijkste familie, Fentener van Vlissingen, opgesplitst. Echter, ook individueel hebben de broers Frits, John en Paul de toptien gehaald.

Hekkensluiter is dit jaar Roel Pieper. De internetgoeroe haalde nog net de limiet van 75 miljoen gulden eigen vermogen die het blad aan vermelding stelt. Volgend jaar kan Pieper het wapen inzetten dat G. van den Tweel gebruikte om zich van een plaatsje in de top-500 te verzekeren. De supermarktgigant voerde twee Mercedessen op om zijn vermogen groter te laten lijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden