Quote laat rijke families duikelen op zijn rijkenlijst

Op de nieuwste Quote 500 van rijkste Nederlanders zijn rijke families als Blokker, Heerema en Hermans enorm weggezakt, omdat zakenblad Quote hun vermogens heeft opgesplitst per familielid. Dat lukte niet altijd. C&A-familie Brenninkmeijer en de familie van der Vorm voeren nog altijd de lijst aan.

AMSTERDAM - De Quote 500 werd gisteren gepresenteerd in Amsterdam door hoofdredacteur Sjoerd van Stokkum.

Het kapitaal van de familie Blokker, van de winkelketen, werd dus gesplitst. Na het overlijden van Jaap Blokker dit jaar kregen broer Albert en weduwe Els elk de helft van de aandelen in het bedrijf. Door de splitsing is hun notering lager. De familie van hoteleigenaren Van der Valk treft hetzelfde lot. Alleen Arie van der Valk haalt de lijst van dit jaar.

Het vermogen van de Brenninkmeijers lastig te splitsen is. En ze opereren nog altijd als een familie, aldus scheidend hoofdredacteur Van Stokkum. Daarom zijn de vermogens voor hen niet uitgesplitst. De rijkste familie van Nederland staat met 22 miljard aan geschat vermogen opnieuw soeverein bovenaan en zag haar vermogen opnieuw groeien. Op afstand volgt Heineken-telg Charlene de Carvalho.

Opstomers in de hoogste regionen zijn investeerder Dik Wessels, die een deel van zijn vermogen vergaarde met de beursgang van internetbedrijf World Online. Ook mediamagnaat John de Mol is aan een opmars bezig. Mede door het succes van het zijn populaire tv-programma The Voice of Holland wordt zijn vermogen hoger geschat dan vorig jaar.

Het totale vermogen van de 500 rijksten van ons land wordt geschat op 143 miljard. 24 personen kunnen zich miljardair noemen. De koninklijke familie komt daarvoor enkele tientallen miljoenen tekort.

Vijftien jaar geleden was 9 miljoen euro (20 miljoen gulden) genoeg om op de lijst te komen. Dit jaar is oud-voetballer Dennis Bergkamp, rechterhand van Johan Cruijff bij Ajax, de hekkensluiter met 55 miljoen euro. De enige nog actieve voetballer op de lijst is Ruud van Nistelrooij.

Dat Nederlanders steeds rijker worden blijkens de Quote 500, ligt niet alleen aan hun inventiviteit en ondernemerschap. De jarenlange zoektocht naar de miljoenen van de Nederlanders heeft de redactie van Quote ook steeds bedrevener gemaakt. Er komt dus steeds meer miljoenenbezit boven water. Zo ook bij de familie Schopman. Door een voor het gerecht uitgevochten ruzie over het bestuur van het familiebedrijf kwam het vermogen op straat te liggen. Nu is de familie Schopman de hoogste nieuwe binnenkomer.

Quote gaf overigens een bescheiden feestje gisteren in het oude theaterinstituut aan de Herengracht in Amsterdam, een gerestaureerd pand dat nu in bezit is van vastgoedbelegger Ronny Rosenbaum (nr. 102). Geen dure auto's voor de deur, geen schaars geklede dames en ook geen champagne.

Nog geen twee maanden geleden werd het 25-jarig bestaan van Quote als blad gevierd. De drank is net opgedroogd. Dus het blijft sober. Ook al viert de Quote 500 zijn 15-jarig bestaan.

Peter Goedvolk - nr 91 (226) 310 miljoen - is de nieuwe bestuursvoorzitter van het olie- en energieconcern dat ontstond uit de fusie tussen zijn Argos Oil en North Sea Group. Goedvolk bouwde zijn bedrijf Argos sinds 1984 van de grond af op. En verkocht het vorige maand aan het bedrijf van Marcel van Poecke, Willem Willemstein en Dik Wessels. Allen nog vermogender volgens Quote dan Goedvolk zelf. Het fusiebedrijf zal straks goed zijn voor een jaaromzet van 10 miljard.

Inge van Kemenade - nr. 353, 80 miljoen - is de derde vrouw die op eigen kracht in de toplijst komt. Na zakenvrouwen Sylvia Tóth en Nina Storms (voorheen Brink). Als eigenaar van onder meer de sportwinkelketen Topshelf. Ze begon in de sector als bedrijfsadviseur, maar was al gauw zelf mede-eigenaar van een groot winkelbedrijf in Leerdam. Later volgden ook elders in het land vestigingen. Ze nam ook een duet op met zangeres Do. In maart hoopt ze met een eigen album te komen.

Richard Homburg - nr. 305 (74), 99 miljoen - is een Nederlands-Canadese vastgoedmagnaat. Hij was betrokken bij een veelvoud aan vastgoed- en investeringsbedrijven. Hij voelt nu de gevolgen van de kwakkelende vastgoedsector. Hij moest op het beursgenoteerde Homburg Invest afwaarderingen doen van 75 miljoen. Homburg werd vorig jaar twee keer op de vingers getikt voor onzorgvuldig handelen door toezichthouder AFM. Die legde dwangsommen op.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden