Quote heeft de provocatie tot kunst weten te verheffen

Wat is lezenswaardig deze week? Vandaag: de provocatie, onder Jort Kelder tot kunst verheven, is ook nu nooit ver weg in Quote.

Ibiza is ook al niet meer wat het geweest is. Er is zelfs iets ergs gebeurd: de 'grijze massa' heeft het eiland ontdekt. Of beter gezegd: herontdekt, volgens Quote.

Het tijdschrift, dat wel het bijtertje onder de zakenbladen wordt genoemd, toog voor het zomernummer (thema: 'Méditerranée') naar het Spaanse eiland. Het viel al met al niet tegen, ondanks de recente instroom van wat een vastgoedmevrouw 'packagedeal-toeristen' noemt.

Belegen beachlook

Dit is Quote zoals Quote bedoeld is. Het begint al in het vliegtuig. Reporter Valentijn Koningsberger opent zijn reportage met een observatie van zijn medepassagiers. Ruwweg de helft van de passagiers heeft zich in een 'wat belegen beachlook gehesen'.

Nog erger: 'Ook witte hemdjes met volgetatoeëerde armen zijn goed vertegenwoordigd op deze vlucht.' Het woord paupers valt nog net niet. Gelukkig zit ook een lid van de befaamde Quote 500 in het vliegtuig, Corendonoprichter Atilay Uslu.

Verderop valt het woord champagneslempen. Het geld rolt als een malle. Afgaande op de mensen die aan het woord komen, én hun foto's, lijkt het wel een lezersreis van Quote. Ze hebben geluk, want Ibiza is ondanks de komst van het massatoerisme nog steeds helemaal te gek, concludeert de verslaggever.

Provocatie tot kunst verheffen

Er is meer, gelukkig, zoals het stuk over de ruzies binnen horecafamilie Van der Valk. 'Vechtende Valken', is de kop. Quote is er ook voor wat het zelf 'corporate gossip & juicy details' noemt. De provocatie, tot kunst verheven in de tijd dat Jort Kelder aan het roer stond, is in de stukken nooit ver weg. De prijs, 9,99 euro, lijkt op een studentengrap.

Handige zakenlui worden niet per definitie gekoesterd. Henry Keizer, de voormalige voorzitter van de VVD, wordt in een column van Robert De Boeck snoeihard en zonder enig erbarmen terechtgewezen.

Lijkenpikker, wordt hij genoemd. Het verweer van Keizer was een belediging voor pers en publiek. 'Die man denkt dat de buitenwereld bestaat uit dezelfde idioten die toezicht op hem moesten houden.' Een 'VVD-vrindje' van Keizer, Loek Hermans, moet het hiermee doen: 'De grootste onbenul in corporate Nederland en een garantie voor wanbeleid.'

Quote was ook in Scheveningen. De geamuseerde verslaggever treft op het strand een divers gezelschap aan, met clans moslims, bier zuipende Polen, mannen in rode broeken, Russische wodkadrinkers en - daar zijn ze weer - 'volgetatoeërde bouwvakkers'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden