Quote 500: 'pijnlijk' weinig vrouwen en meer miljardairs dan ooit

Het gaat goed met de allerrijksten van Nederland. Er zijn meer miljardairs dan ooit (26) en het totale vermogen is opgelopen tot 146,4 miljard euro, een kwart meer dan een jaar eerder.

Wilco Dekker
Jitse 'Man van het jaar' Groen. Beeld anp
Jitse 'Man van het jaar' Groen.Beeld anp

Dat blijkt uit de nieuwe Quote 500 van rijkste Nederlanders, die vandaag is verschenen. Nog een teken dat het 's lands financiële fine fleur voor de wind gaat: de ondergrens om de rijkenlijst te halen is nu 71 miljoen euro, 16 miljoen meer dan een jaar eerder.

Heineken

De rijkste Nederlander is Charlene de Carvalho-Heineken. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken heeft een vermogen van 12,5 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder.

Quote had De Carvalho-Heineken de laatste jaren apart gezet op een lijst rijke Nederlanders in het buitenland (ze woont in Londen), maar het blad heeft dat onderscheid 'vanwege de globalisering' weer opgeheven. De nummer twee is Randstad-oprichter Frits Golschmeding, met 4,3 miljard. De topvijf wordt gecompleteerd door bouwondernemer Dik Wessels (4 miljard), Ralph Sonnenberg van Luxaflex-producent Hunter Douglas (2,7 miljard) en John de Mol. De mediamagnaat is goed voor 2,6 miljard euro, 4 procent meer dan een jaar eerder.

Charlene Lucille de Carvalho-Heineken à 12,5 miljard euro. Beeld anp
Charlene Lucille de Carvalho-Heineken à 12,5 miljard euro.Beeld anp

'Pijnlijk' weinig vrouwen

Het is volgens Quote opvallend dat veel rijken op de lijst hun vermogen niet vergaard hebben met hippe techvindingen of slimme startups, maar met maakindustrie of ouderwetse bedrijfsmodellen. Het blad noemt Niels Huber van draaideurenfabrikant Boon Edam en Hans van der Wind van schoolboekenhandelaar Van Dijk als voorbeelden. Verder vindt Quote het gebrek aan succesvol ondernemende vrouwen 'pijnlijk'.

Man van het Jaar is volgens het blad Jitse Groen. Door de beursgang van zijn Takeaway.com groeide zijn vermogen tot 620 miljoen euro, 240 miljoen meer dan een jaar eerder. Het gemiddelde vermogen ligt op 292,8 miljoen euro. Rijke BN'ers zijn onder anderen tv-producent en oud-acteur Reinout Oerlemans (165 miljoen euro), dj Tiësto (120 miljoen) en media-ondernemer en oud-radio-dj Lex Harding (75 miljoen).

De Brenninkmeijers (onder meer C&A) blijven de rijkste familie van Nederland, met 22 miljard euro (plus 4,8 procent). De families Van der Vorm (HAL) en De Rijcke (Kruidvat) zijn de nummers twee en drie. De familie Van Oranje-Nassau van de 'BV Nederland' staat op nummer tien, met 950 miljoen euro, 5,6 procent meer dan een jaar eerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden