Quiz

Een niet al te ingewikkelde quiz en een zeldzaam mooie prijs. Dat is nog eens wat anders dan de helemaal niet zo makkelijk te googlen zomerquiz van vorig jaar.

CAREL HELDER EN MIRJAM BOSGRAAF

Blote borsten - naakte man - naakte vrouw - suïcidale gedachten - zingen in de auto - begrafenis - sneeuw - roken - kus - marihuana - typemachine. Welke roadmovie?

A. Paris, Texas

E. Easy rider

P. Wild at heart

N. On the road

Het is de titel van een dashboardboekje in spe van de schrijver Stijn Aerden, Wat groeide daar? Roept u maar:

G. Worteltjes

S. Aardappels

J. Andijvie

E. Suikerbieten

Inderdaad, een bord. Wat betekent het?

N. Milieuonvriendelijke stoffen aan boord

O. Snel invallende herfst

P. Nationaal park

D. Visplaats

Wie zes weken even zijn best doet, maakt kans op een oldtimer. Echt waar.

Bovendien houdt autoredacteur Bard van de Weijer ons op de hoogte van de keuze en de aankoop.

Samenstelling

in het boek Trouw nooit een vrouw met grote voeten verzamelde Mineke Schipper honderden spreekwoorden over vrouwen. Er staan er heel wat in over vrouwen en reizen, of liever gezegd over vrouwen en niet reizen. Welk spreekwoord bestaat niet?

W. 'Een vrouw die verder wandelt dan de waterput is niet te vertrouwen' (Ghanees spreekwoord)

V. 'Het is beter voor een man te reizen en voor een vrouw om thuis te blijven' (Tibetaans spreekwoord)

D. 'Geef een vrouw en de geit geen lang touw' (Spaans/Argentijns spreekwoord)

U. Het pad van de vrouw beslaat één el: van de oven naar de drempel' (Russisch spreekwoord)

G. 'Een vrouw, een kat en een schoorsteen verlaten nooit het huis' (Engels spreekwoord)

F. 'Een meisje moet het huis niet meer dan twee keer verlaten. Op de dag van haar huwelijk, en op de dag van haar dood' (Arabisch spreekwoord)

0,5 Ritz Fine Champagne 1865 Cognac, 0,3 Cointreau en 0,2 citroensap. Veel duurder kun je je cocktails niet drinken op weg naar Zuid-Frankrijk (een slordige 500 euro). Hoe noem je deze in goed Nederlands?

Welke foto hoort in dit blokje niet thuis?

'Kom op. Doorrijen met die geit!' Eh, welke geit precies?

A. Citroën

D. Peugeot

F. Mercedes

H. Audi

Asfalt, duizenden jaren oud. Wat is niet waar?

N. Het biezen mandje van Mozes, in de bijbel, was geasfalteerd

P. De Egyptenaren gebruikten asfalt om hun doden te mummificeren

K. De toren van Babel is gebouwd met asfalt

I. De Maya's legden er een soort Cruyff-courtjes avant la lettre mee aan

De maximumsnelheid in Europa gaat van 70 tot zo hard als je kunt. Er is een land waar je niet harder dan 113 mag rijden. Welk land is dat? Met welke letter begint de naam van de hoofdstad?

K

L

M

O

Tip: het Giethoorn van het Zuiden. O bisogno di dire di più?

De Nederlandse politie heeft er vier van:. de Volvo V70 type 6, opgevoerd, 330 pk. Hoe hard moet je tegenwoordig rijden om Oom Agent voor te blijven?

H. 180

K. 200

J. 240

E. 260

Nog een stukje geschiedenis. Want dit is de Oxus Chariot, de Ferrari van zijn tijd (tussen 300 en 500 v. Chr). In vliegende vaart doorkruisten de ... het land ermee. Welk volk hoort op de puntjes?

J. Perzen

B. Chinezen

C. Romeinen

G. Hunnen

UITLEG

U noteert de letters voor de goede antwoorden op de multiple choice-vragen. Bij een open vraag noteert u de eerste letter van het antwoord, tenzij anders aangegeven. Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord, en u doet dat op de 2-voor-12-manier. Een ij, voor alle zekerheid, bestaat uit een i en een j.

Dat woord bewaart u. Na 6 afleveringen mailt u de 6 verkregen woorden (voor zaterdag 1 september) naar: intermezzo@volkskrant.nl.

Inzenders van de zes juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de oldtimer die uiteindelijk door autoredacteur Bard van de Weijer wordt aangeschaft.

KANDIDAAT 1 MAZDA 1300 (1977)

Nederland is verslingerd aan klassieke auto's. Ruim 300 duizend rijden er rond, of staan in een schuur te wachten op betere tijden. Je vraagt je af waarom. Oldtimers rijden minder lekker dan een moderne auto, vergen meer onderhoud, zijn minder veilig en stoten tot honderden keren meer vuiligheid uit. Het zal nostalgie zijn, verlangen naar de auto's waar vader in reed. Het zal de geur van uitlaatgassen zijn, vermengd met de kelderlucht die uit het vochtige tapijt stijgt. Het zal de glans van het chroom zijn, vermengd met de constante angst dat het roestplekje in het spatbord zich zal voortplanten.

Al deze elementen zitten in de eerste van de vijf klassiekers die we voor deze serie hebben gereden: een Mazda 1300 coupé uit 1977. In een heerlijke jarenzeventigkleur, die het midden houdt tussen caramel en, tsja, roest. Dat komt goed uit, want dat camoufleert mooi de paar kleine plekjes die inmiddels her en der opduiken. Had Richard Kragting, eigenaar van autobedrijf Kragting in Wervershoof, vooraf voor gewaarschuwd, dat-ie niet perfect was. Kragting verkoopt voornamelijk moderne tweedehands auto's, maar af en toe komt er 'een snoepje' als deze voorbij. En een fijn karretje is het - met automaat, een zeldzaamheid voor die tijd. Met ook een motortje dat ronkt als je gas geeft en heerlijk sputtert als je het loslaat.

Japanse auto's werden in de jaren zeventig populair omdat ze veel luxe boden voor hun geld. In een tijd dat een klokje in veel Europese auto's een duurbetaalde extra was, hadden de meeste Japanners deze optie standaard. Deze Mazda overigens niet. De 1300 coupé is tamelijk karig uitgevoerd. Al is er dus wel die automaat, waarvan de bedieningshandel trouwens lijkt op die van een oude sluisdeur.

Wat ook voor deze auto spreekt, is de uitgebreide documentatie. Mevrouw Voncken-Haan, die de auto 23 jaar in bezit heeft gehad, heeft elke rekening van Vakgarage Ettema, elk deel III (dat toen nog jaarlijks werd uitgereikt) bewaard. Dat betekent dat de 58.163 kilometer die de teller meldt, zomaar kan kloppen: de rekeningen melden reeksen die geleidelijk naar deze stand kruipen. We voelen de eerste vlinders in onze buik.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden