QUIZ

Een zomerse quiz met 100 onmogelijke vragen. Internet biedt..

fotografie andré thijssen

Dit is een quiz met honderd vragen. Het is een internetquiz. Maar ook voor digibeten en niet-computerbezitters is deze quiz bedoeld als een welkome afleiding in dagen van drukkende hitte en dunne kranten.

Voor antwoorden die u niet uit uw hoofd haalt of uit uw boekenkast en die u dan toch maar wilt opzoeken op het wonderlijke wereldwijde web roept u de hulp in van uw kinderen, uw buren, uw vrienden, uw krantenbezorger.

Meestal vraagt een quiz om antwoorden, bij voorkeur de goede. In deze quiz zijn de vragen op zich al de moeite waard, hopen we. Er zijn nogal wat vragen bij waarvan we zeker weten dat ergens een antwoord moet bestaan, maar waar en hoe en wat dan? - we zouden het niet weten.

Het is goed denkbaar dat deelnemers zelf een antwoord 'uitvinden'. Dit impliceert dus dat soms meerdere antwoorden goed kunnen zijn. Of zelfs beter.

In deze quiz moet u kunnen opzoeken en nadenken - tot zover volgen wij het gebruikelijke spoor. Maar om in aanmerking te komen voor een van de werkelijk prachtige prijzen moet u daarenboven ook beschikken over fantasie en vindingrijkheid. Hoe creatiever u bent, hoe meer de jury dat zal waarderen.

Honderd vragen; in beginsel geldt één punt per goed antwoord. Toch kunt u meer dan honderd punten verdienen. Ook als u op minder dan honderd vragen een antwoord weet. Op menig vraag is namelijk meer dan één punt te vergaren.

Het is denkbaar dat de jury zo euforisch raakt over een antwoord, dat men spontaan twee, drie of zelfs vijf punten weggeeft. Dit betekent dat ook foute antwoorden volop meetellen (als ze goed zijn).

De jury komt na de zomer uiteraard terug op de inzendingen. Mini maal heeft de lezer recht op de antwoorden - hoe discutabel deze ook zijn. Over de uitslag kan derhalve uitbundig worden gecorrespondeerd.

De jury bestaat uit Jeltje van Nieuwenhoven, politicus, Wouter Klootwijk, journalist en Jan Tromp, journalist.

Hoe in te zenden. Er zijn twee manieren. De eerste is inzenden via het internet, allicht. Er is een aparte webpagina geopend. Insturen kan via www.volkskrant.nl/internetquiz. Daar vindt u ook de uitleg bij het instuurformulier.U kunt uw antwoorden ook insturen, ouderwets op papier, schriftelijk als het ware. Voldoende frankeren! Stuur uw antwoord naar het Volkskrant Magazine, postbus 2576, 1000cn Amsterdam, uitdrukkelijk onder vermelding van Internetquiz. Let op! Uw inzending moet bij ons binnen zijn vóór 15 augustus 2002.

Wat is er te winnen? Zie pagina 36. Daar staan ook wat tips voor het zoeken op internet.

QUIZ vragen

1 Hoe sterk is een ei?

2 Wat mankeert er aan de Joint Strike Fighter? 3 In welk merk auto werd Kennedy vermoord? 4 Wat is de meest bezochte website ter wereld? 5 Wat was in vier woorden de dodelijke kwalificatie die de Amerikaanse consumentenactivist Ralph Nader in de jaren zestig aan de Chevrolet Corvair gaf? 6 Wat is beter voor de gezondheid, plantaardige margarine of roomboter? 7 Trendwatchers zijn de waarzeggers van de nieuwe tijd; ze voorspellen met verve het verleden. Ze kondigen TRENDS aan die alweer voorbij zijn. Noem eens drie trends die gewatched zijn nog voordat ze trend werden? 8 Noem nu vijf heftige trends die door niemand vooraf zijn gewatched. 9 Het verschil tussen volken herkent men aan tafel. Wie eten de Nederlandse KOKKELS op? 10 Hoe oud is het internet? 11 Ga je harder met lichtmetalen velgen? 12 Waarom moet Maarten 't Hart worden gestenigd? 13 Het verschil tussen volken herkent men in het washok. Wat is het verschil tussen Fransen en Nederlanders? 14 Welke waren in de loop der tijd de uiteenlopende functies van de bustenophouder? 15 Wat is het beste geloof (zeg niet: het ware geloof)? 16 In welk jaar is de aardolie op? 17 Hoe heet een DAIMLER in de Verenigde Staten? 18 Wat is de kortste weg van Boedapest naar Parijs en hoe kort is deze weg dan? 19 De meeste auto's hebben vijf wielen.

Zijn er ook met vier? 20 Welke Amerikaanse politicus heeft het web uitgevonden? 21 Wat is het wereldsnelheidsrecord op de fiets en hoe komt het dat die fiets niet meedoet aan de Tour de France?

22 Een waarheid als een koe staat als een paal boven water. Toch blijken ze vaak niet waar. Noem vijf waarheden die niet waar zijn. 23 Wat mankeert er aan Cathérine Deneuve? 24 Wat is het verschil tussen een Europeaan en een Aziaat? 25 Welk land was in de vorige eeuw wereldkampioen hartinfarcten en hoe heeft men die titel verspeeld? 26 Welk volk staat op het punt van ontploffen? 27 Waarom mocht de Volvo AMAZON kort na de introductie geen Amazon meer heten? 28 Hoe lang is een meter? 29 Waar komt de kip vandaan? 30 Hoeveel eieren worden per jaar in Nederland gelegd? 31 Onder welke premier werd 'kwartje van Kok' ingevoerd? 32 Hoe kwam de uitvinder van de dieselmotor, Rudolf Diesel, aan zijn einde? 33 Wat voor dier is TUX, de mascotte van computersysteem Linux? 34 Waar kan men de grootste verzameling geslachtsorganen bij elkaar zien (met dank aan Midas Dekkers)? 35 Welke manier van verplaatsen kost voor mensen de minste energie? 36 Wat is het minimum aantal bemanningsleden dat nodig is om de wereld rond te zeilen zonder onderweg aan te leggen? 37 Wat is de oudste nieuwsgroep op het wereldwijde web? 38 Wat was de eerste zoekmachine op het wereldwijde web? 39 Wie is rijker, koningin Beatrix of prins Bernhard? 40 Waarom is de gezondheid meer gediend bij zwijgen dan bij kwekken? 41 Welke volken zijn dol op rotte vis en over welke vis gaat het dan? 42 Hoe kan men ver op zee een vis vangen en toch op het land blijven? 43 Noem tien zeevissen die tevens gekweekt worden.

44 Noem vijf bezwaren tegen het kweken van zeevis. 45 Noem twee voordelen van het kweken van zeevis. 46 RENAULT gebruikte jarenlang getallen als type-aanduiding voor zijn auto's. Welk getal hoort in dit rijtje niet thuis? 4, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 25, 30. 47 We zijn dankzij de genade Gods het eeuwige leven deelachtig geworden. Wat kunnen we al die tijd het beste gaan doen? 48 Welk landbouwgewas levert de meeste verschillende en nuttige producten op? 49 Van welk merk auto moest het eerste exemplaar als gevolg van een CONSTRUCTIEFOUT achteruitrijdend de fabriek verlaten? 50 Welke Europese mannen worden gemiddeld het oudst en welke Aziatische? 51 In nieuwsgroepen geldt een wet die zegt dat naarmate een discussie langer duurt de kans dat Hitler of nazi-Duitsland wordt genoemd, 1oo procent is. Hoe heet deze wet? 52 Biskwie is een Nederlands woord. Het is de vernederlandste vorm van het Franse biscuit. De Fransen doen ook aan dit soort taalfratsen. Noem drie Franse woorden die uit het Nederlands komen en op z'n Frans zijn gespeld. 53 Het verschil tussen volken herkent men aan BEGERIGHEID. Waar gaan de grote Nederlandse kroppen sla naartoe? 54 Welke diersoort heeft het, als het erop aan komt, voor het zeggen op aarde? 55 Waarom is een blik haring in tomatensaus gezonder dan een broodje gezond? 56 Noem de drie meest liederlijke leden van enig koninklijk huis en verklaar u beknopt nader. 57 Webjargon stikt van de afkortingen. Wat betekent php? 58 Ook in chatboxen wemelt het van de afkortingen. Hoe zegt men daar: ik lach me rot? 59 Welke vrouwen zijn het langst, welke vrouwen groeien gemiddeld het hardst en welke vrouwen dreigen in de komende twee generaties gemiddeld langer te worden dan hun mannen? Noem een nationaliteit. 60 Smileys heten de lachende webgezichtjes :-)

Wie is de vader van de smiley? 61 Bestaat er ook goddelijke vergeving voor iemand als Ferry Hoogendijk?

62 Waarom arriveerden in de jaren zestig de TOMOS-bromfietsen na de treinreis uit Joegoslavië hier meestal met lekke banden? 63 Wie is beroemder geworden, James Dean of de Porsche waarin hij zich doodreed? 64 Noem drie vloeistoffen waarvan we in Europa te veel hebben en één waaraan een tekort bestaat. 65 Noem drie beroemde uitspraken van kamerleden. 66 Waartoe zijn wij op aarde? Waartoe niet? 67 In welk dorp, stad of provincie woonde de schrijver van de Kameleon? 68 Kost het extra brandstof als de auto met ingeschakelde verlichting rijdt? 69 Welke auto rijdt honderd kilometer op een liter diesel? 70 Hoeveel brandstof gaat op aan het vervoer door de lucht van een mens van Amsterdam naar ATHENE en wat had men met die hoeveelheid brandstof nog meer kunnen doen? 71 Wat wordt trouwens in kilo's het meest door de lucht vervoerd, behalve mens? Noem drie producten. 72 Welke vrucht mag niet mee in het vliegtuig? 73 Hoeveel bacteriën wonen in een mensenlijf? 74 Welk land exporteert de meeste champignons in blik en in potjes? 75 Mensen hebben ijzer nodig. Welke manier van ijzer bevoorrading biedt het meeste soelaas: a Het eten van spijkerslijpsel in de havermoutpap b het eten van een blik doperwten c het eten van een bord spinazie. 76 Met welk merk en type auto was Jacques Tati in de film Traffic onderweg van Frankrijk naar de AutoRai in Amsterdam? 77 Heeft een motor met zijspan ook voordelen? 78 Zeg Mirabilis en elke internetgek zal zeggenellipse? 79 Wie was de geheime vriendin van

J. M. den Uyl en waar stond zijn Belgische bungalow? 80 Als Barbie op ware mensengrootte zou zijn gemaakt, wat zou dan de omvang zijn van haar borsten, haar TAILLE en haar heupen? 81 Welke wereldingreep onderging Barbie en waarom? 82 Welke auto kon net zo hard vooruit als achteruit? 83 Noem drie superieure technieken om mensen en vracht te vervoeren, maar let wel, het gaat om technieken waarvan de ontwikkeling ten onrechte stil kwam te liggen. 84 Welk merk komt niet uit Rusland: Wolga, Zastava, Lada, Zis? 85 Welk landbouw huisdier schenkt de mensheid het meeste vlees bij het minste voer? 86 Met welke techniek til je mensen hoog op bij de minste inspanning en ENERGIE? 87 Wat is de meest bezochte Nederlandse website?

88 Menig internetgek slaat het koud om het hart als men hem herinnert aan 26 april 1999. Waarom? 89 Noem drie kampioenen van de witteboordencriminaliteit. 90 Waar ligt Amerika?

91 Wat is volgens het BRITSE televisieprogramma Top Gear de enige auto die vanaf de maan te zien is?

92 Luchtfietsen, kan dat? 93 Hoeveel procent van de Nederlanders ZWERFT minstens twee keer per maand over internet? 94 Hoeveel KOPSTATIONS heeft Nederland en waar staan ze? 95 Een broek en een hemd waren van katoen, wol, linnen, zijde, canvas of jute. Opeens werden ze in Nederland van iets anders gemaakt. Van een STOF die daarvoor nog niet bestond. Welke stof? 96 Hoeveel bijbel vertalingen bestaan er wel niet in het Nederlands? En hoeveel in het Engels? 97 Welk ongeluk gebeurt het vaakst? 98 Op welk album van de Beatles staat I'll Cry Instead? 99 Welk VOLK eerst? 100 Hoeveel webpagina's zijn er eigenlijk?

TE WINNEN PRIJZEN

HOOFDPRIJS

Dell Latitude x200 t.w.v. weird3000,-

De dunste (2 cm) en lichtste (1270 gram) van

alle Latitudes. Notebook met Intel Pentium III Processor-M en een snelheid van 800 Mhz.

www.euro.dell.com

TWEEDE PRIJS

Loewe Xelos m155vt t.w.v. weird389,-

Compact design en prachtige kleuren maken de Xelos M 155 VT bij trendsetters zeer geliefd . De tv heeft een 55 cm Blackline-beeldbuis in 4:3 formaat.

DERDE PRIJS

Vliegen naar Valencia t.w.v. weird265,-

Transavia Airlines stelt twee vliegtickets naar Valencia beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.transavia.nl, bel 0204060406 of neem contact op met uw reisbureau.

VIERDE PRIJS

Boottocht met diner, t.w.v. weird200,-

Een diner voor twee en het gebruik van een sloep bij Jachthaven De Zuwe en restaurant De Nieuwe Zuwe in Kortenhoef, 0356563363.

VIJFDE PRIJS

Wijnpakket, drie dozen 2001 Rosé Rosalie, Syrah-Cinsault, Pays d'Oc. Het is een provence style rose met een kraakdroge en strakke fruitsmaak. Ter beschikking gesteld door de Internationale Wijnwinkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden