Quiz met een rietje

Een van de prettige kanten van het recensent zijn is dat de omroepen soms een programma op video toezenden. Handig als een programma pas kort voor of na de deadline van de krant op tv te zien is, en handig als je iets op je gemak wilt herbekijken....

De van Kopspijkers bekende Thomas van Luyn en Mike Bodd wilden ook een eigen programma en zijn in tegenstelling tot de jongens van Koefnoen binnen de boorden van de VARA gebleven. In een soort muzikale showquiz stellen ze vragen aan twee teams bestaande uit drie min of meer bekende Nederlanders. Of de vragen goed worden beantwoord maakt weinig uit, want het draait om het cabaretduo en om niemand anders. In feite zijn de semi-BN'ers gewoon klapvee, maar doordat ze al vaker op tv te zien zijn geweest, valt dat niet zo op.

Leuk was het wel, mede doordat de zes kandidaten een glas grenadine of ranja met een rietje voor hun neus hadden staan, en er nog aan lurkten ook. Met name de Amsterdamse ex-wethouder van Financiën Geert Dales werd geregeld met een rietje in zijn mond in beeld gebracht, zodat het soms leek of de opvolger van ex-wethouder Frank de Grave in Kopspijkers zat, zonder dat hij het zelf in de gaten had. De indruk bestond trouwens sowieso dat de deelnemers niet goed wisten wat ze in het programma kwamen doen. Aanbevolen, ook voor volgende week, want nog een voordeel van het recensent zijn is dat de VARA twee afleveringen heeft toegezonden. Die van volgende week is net zo speedy en minstens zo leuk.

Eerder op de avond werd De avond van Ard en Keessie uitgezonden, een ruim anderhalf uur durende special over het winterse Oranjegevoel, dat 35 jaar geleden tot stand werd gebracht door de schaatsers Ard Schenk en Kees Verkerk. Nadat de televisie en de kunstijsbanen hun intrede hadden gedaan, keek heel Nederland toe hoe onze jongens de Europese en wereldkampioenschappen naar hun hand zetten.

Dat waren nog eens tijden. Met een uit de krant geknipt schema op schoot, potlood bij de hand, werd elk rondje beneden de veertig seconden als zelfmoord beschouwd. Kom daar nog eens om. Een mooi staaltje retro-tv en leerzaam bovendien. Misschien iets voor het geschiedenisonderwijs, dat VVD'er Jozias van Aartsen voor ogen staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden