Nieuws

Quinsy Gario uit BIJ1 gezet wegens ‘signalen van onveiligheid’

Kunstenaar en activist Quinsy Gario is uit BIJ1 gezet door het partijbestuur, meldt Trouw. Gario was de nummer twee op de lijst voor de Kamerverkiezingen en de eerste vervanger van Sylvana Simons.

Redactie
Quinsy Gario stond op nummer 2 van de kandidatenlijst van Bij1. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Quinsy Gario stond op nummer 2 van de kandidatenlijst van Bij1.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Een woordvoerder meldt de krant dat Gario’s lidmaatschap is ingetrokken vanwege ‘signalen dat niet iedereen zich veilig voelde binnen de partij. En dat had te maken met Quinsy.’ In een mail aan de leden laat de partij weten dat ‘de grondbeginselen en een veilige werksituatie in gevaar zijn’.

BIJ1 liet het advocatenbureau Van Overbeek De Meyer de zaak onderzoeken. Volgens de woordvoerder is het bestuur ‘geschrokken’ van de resultaten. Daarom volgde de partij het advies op om Gario’s lidmaatschap in te trekken. De partij laat zich niet uit over de aard van de ontvangen signalen.

Volgens Trouw heeft Gario, ondanks aandringen, geen kans gehad om zich te verweren bij de onderzoekscommissie. Ook zou hij officieel nog niets hebben vernomen over de uitkomsten van het onderzoek. Hij kan nog bezwaar maken tegen de opzegging van zijn lidmaatschap.

Gario werd de afgelopen jaren vooral bekend door zijn rol in het antiracismedebat en zijn bijdragen aan Zwarte Piet is Racisme. Hij zegt dat de afgelopen tijd geprobeerd is om ‘mijn bestaan binnen de partij te bemoeilijken’. Hij had juist zelf ‘pestgedrag en machtsmisbruik’ binnen de partij aan de kaak willen stellen, al wil hij er niet over speculeren of dat een reden is waarom hij uit de partij is gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden