Quinoa groeit ook prima in de Hollandse polder

Quinoa werd zo hip en zo duur dat de oorspronkelijke afnemers het niet meer konden betalen.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Quinoa is al eeuwen het basisvoedsel voor de bewoners van de droge, koude en winderige hoogvlakten van Bolivia en Peru waar weinig anders gedijt. Het heeft een hoog eiwitgehalte, waardoor het dure voedingsmiddelen als vlees en vis deels kan vervangen. Prima. Tot de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties 2013 uitriep tot 'Jaar van de Quinoa'. Dit taaie gewas zou wellicht ook elders voedings- en eiwittekorten kunnen oplossen.

Helaas: als onbedoeld neveneffect werd quinoa plotsklaps hip in welvarende, westerse landen zonder enig eiwittekort. Vraag en prijs stegen explosief. De Zuid-Amerikaanse boeren en handelaren werden er beter van, maar voor de bevolking werd het voedsel onbetaalbaar. Die nemen nu hun toevlucht tot goedkopere, veel minder voedzame producten als maïs en rijst.

Geen nood: we gaan gewoon hier het gewas verbouwen, bedacht de Dutch Quinoa Group DQG. De plant doet het prima in Nederland. De opbrengst is rond de 2 ton per hectare, ongeveer hetzelfde als in Peru, maar minder dan Nederlandse tarwe. De oogst wordt beter als we meer ervaring krijgen, zegt Rens Kuijten van de DQG. Hoeveel er uiteindelijk geteeld gaat worden, hangt af van de vraag.


Product
Lola Quinoa
Prijs
euro 3,50 per 350 gr
Verkrijgbaar
o.a. Albert Heijn
Oordeel
****

Wordt het een succes? Dat kan best. Polderquinoa is duur, maar niet duurder dan de Zuid-Amerikaanse en de korrels missen het onaangename bittere waslaagje. Bovendien wordt de plant in Nederland duurzaam verbouwd, zegt Kuijten. Zonder bestrijdingsmiddelen en met overwegend dierlijke mest in plaats van kunstmest. Dat was traditioneel ook zo in Peru, maar het is onduidelijk of dat nu nog zo is.

De herkomst van de polderquinoa is volledig traceerbaar en de quinoa hoeft niet over grote afstanden te worden vervoerd. 'Toch maakt het qua vervoer weinig uit', zegt Hans Blonk van milieuadviesbureau Blonk Consultants. 'Het bulkvervoer per schip is relatief weinig milieubelastend.'

Intussen zijn ook in de Verenigde Staten en Frankrijk quinoaprojecten gestart. Wat betekent dat voor de Boliviaanse boeren? Misschien kan de Europese en Nederlandse teelt een deel van de hype opvangen waardoor er een nieuw prijsevenwicht ontstaat. 'Zowel de boeren als de bevolking zijn gebaat met een stabielere prijs van quinoa', zegt Oxfam Novib. 'Maar wat als de huidige markt opeens instort?' Misschien was het het beste geweest als we quinoa niet hadden ontdekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden