Quetta brandt na bomaanslag op moskee

Een aanslag op een sji'itische moskee in de stad Quetta doet de gemoederen hoog oplaaien. 'Ze willen ons vermoorden. Ze willen ons allemaal opblazen.' De daders zijn soennieten, weten de woedende gelovigen die in de stad de boel kort en klein slaan....

Een paar honderd meter verderop wordt duidelijk waar iedereen voor op de vlucht is geslagen. Een auto brandt op het terrein van een benzinestation en overal op straat ligt glas. Rookkolommen stijgen boven winkels en hotels uit, de lucht is dik van het traangas en het geluid van schoten klinkt heel dichtbij.

De rellen breken vrijwel direct uit nadat een groep onbekende mannen een aanslag heeft gepleegd op de sji'itische moskee in de Pakistaanse woestijnstad. Sommige ooggetuigen zeggen dat twee mannen een zelfmoordactie uitvoerden terwijl anderen beweren dat er tijdens de dienst granaten naar binnen werden gegooid. Wat er ook precies gebeurd is, er zijn 44 doden gevallen onder de tweeduizend gelovigen die voor het vrijdaggebed bijeen waren gekomen.

De woedende en gefrustreerde gemeenschap trekt direct de straat op om wraak te nemen en de politie krijgt de meute pas uren later in bedwang. 'Ze willen ons vermoorden. Ze willen ons allemaal opblazen', zegt de 27-jarige Ali Hussain die met een lege kan petroleum naast een brandende wagen staat. 'En wij slaan terug!'

Hij loopt naar een groep vrienden die de glazen pui van de Habieb Bank met stenen kapot gooien.

Halverwege de middag is deze groep uitgegroeid tot een kleine 500 hysterische mannen die massaal alle banken te lijf gaan op de centrale Iqbal Straat. Als de politie tussenbeide probeert te komen, slaat de meute terug met zwaarden en messen, symbolen van de sji'itische minderheid. Uiteindelijk grijpt het leger in. De groep wordt ingesloten, soldaten schieten over de hoofden van de menigte heen en drijven de mannen uit het centrum van de stad, en grendelen de wijken waarin sji'ieten wonen af.

Dit is niet de eerste aanslag op leden van de sji'itische minderheid, 33 procent van de 1,2 miljoen inwoners van Quetta. Vorige maand werden er in de stad elf sji'itische politiemannen in opleiding doodgeschoten. Beschuldigende vingers wijzen naar radicale soennitische moslimgroepen.

'Ik heb geen idee wie hier achter zou kunnen zitten', zegt de 32-jarige politieke waarnemer Kashif Zaman. 'In Quetta zijn er sinds 1986 geen problemen meer tussen de verschillende groepen en nu zijn er kort na elkaar twee aanslagen gepleegd. Iemand probeert de gemeenschap te verdelen, maar naar het motief kunnen we alleen maar raden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden