Queen smulde van smeuïge nieuwtjes

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Gosh, is mijn minister van Volksgezondheid de ongezondste persoon in het Lagerhuis? Wat? Draagt de afgevaardigde voor Lichfield een pruik? Nee maar, er is een stuk plafond gevallen op de plek waar mijn premier normaal gesproken zit! Met rooie oortjes las koningin Elizabeth in de begindagen van New Labour de nieuwsbrief uit Westminster die ze dagelijks om zes uur in persoon uitgereikt krijgt. Dat bleek vrijdag uit een onthullende radiodocumentaire op de BBC. Veel had de vorstin niet op met Tony Blair en de zijnen maar de politieke nieuwtjes waren indertijd smeuïger dan ooit.

Dit was te denken aan Janet Anderson, het kamerlid dat in 1997 de eerste vrouwelijke Vice-Chamberlain zou worden. Deze uit 1501 stammende functie is grotendeels ceremonieel. Zo wordt deze parlementariër tijdens de Britse versie van Prinsjesdag als borg 'gegijzeld' gehouden in Buckingham Palace, om er zeker van te zijn dat de koningin met hoofd en al uit het parlement terugkeert. De Vice-Chamberlain moet de vorstin ook op de hoogte houden van haar volksvertegenwoordiging. Hoe maakt niet uit, behalve dat het schrijven moet beginnen met de aanhef Her Majesty, with humble duty reports...

Geheel in lijn met het informele karakter van Blairs bewind besloot Anderson haar journaal zo gezellig mogelijk te maken. Op een dag schreef deze 'Blair Babe' dat de ochtendsessie lamlendig was omdat Kamerleden een kater hadden na een feestje waar zelfs de puriteinse minister van Sociale Zaken rondjes gaf. 'Ik kan Uwe Majesteit verzekeren dat dit geen alledaags voorval is.' Begin juli 1998 meldde de boodschapper hoe enkele afgevaardigden tijdens een belangrijke voetbalwedstrijd uit hun nek begonnen te kletsen, teneinde de stemming tot na het laatste fluitsignaal te vertragen.

Heerlijk kattig was ze over collega's. Zo informeerde ze het staatshoofd dat Vince Cable, tegenwoordig een bewindsman, 'niet zo snugger' was en toen de radicaal-linkse George Galloway een debat over Venezuela aanvroeg, noteerde ze 'God verhoede dat hij ooit iets zegt over zijn eigen kiesdistrict in Glasgow'.

Conform protocol antwoordde de koningin nooit, maar ze liet Blair indertijd weten dat ze in haar nopjes was met de levendige berichten van de mijnwerkersdochter.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden