Queen Elizabeth 2 vaart na jaren Rotterdam weer binnen

De Queen Elizabeth 2 vaart vrijdagochtend voor het eerst in bijna vijftien jaar Rotterdam weer binnen. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht het bijna veertig jaar oude, Engelse vlaggenschip omstreeks 06.30 uur voor de kade van de Wilhelminapier....

ANP

De Queen Elizabeth 2, dat net als de Queen Mary 2 eigendom is van rederij Cunard, was in 1992 voor het laatst in Rotterdam. ‘Een dichte mist hulde het schip toen in nevelen en zorgde er voor dat de duizenden toeschouwers slechts een glimp zagen’, aldus een woordvoerder van het havenbedrijf. De Queen Mary 2 is het grootste cruiseschip ter wereld.

De aankomst van het schip betekende volgens de zegsman destijds een enorme impuls voor lobby voor een cruisehaven in Rotterdam. Vijf jaar later was de zogenoemde cruiseport aan de Wilhelminapier een feit. Tegenwoordig arriveren er ‘s zomers circa twintig cruiseschepen.

In 1997 kwam de ‘Queen Elizabeth’ in het nieuws, omdat het Ierse Republikeinse Leger (IRA) in de jaren zeventig het vermaarde passagiersschip zou hebben gebruikt voor het smokkelen van tonnen wapens naar Groot-Brittannie. Om de smokkel mogelijk te maken, zouden leden van de Noord-Ierse terreurbeweging hebben geïnfiltreerd in de bemanning van het schip, dat destijds tussen New York en Southampton voer.

Enkele jaren daarvoor, in 1994, verloor het schip wat van zijn glans toen passagiers hun beklag deden over ongerief door renovatiewerk tijdens een oversteek van Europa naar New York. Cunard moest de reissommen vergoeden en kreeg een reprimande van de Amerikaanse kustwacht over de veiligheid.

De Britse cruiserederij Cunard Line maakt deel uit van een consortium onder leiding van de Amerikaanse Carnival Corporation, de grootste in de branche. Onder Carnival valt ook de voormalige Rotterdamse Holland Amerika Lijn, die sindsdien een investeringsmaatschappij is onder de naam HAL.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden