Quebec eist dertig miljoen schadevergoeding van IOC

De Canadese stad Quebec zal een schadevergoeding van meer dan dertig miljoen gulden van het Internationaal Olympisch Comité eisen. De Canadezen zeggen ernstig gedupeerd te zijn door de praktijken van Salt Lake City, dat de Winterspelen van het jaar 2002 verwierf door de stemmen van IOC-leden te kopen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Quebec wil de dertig miljoen gulden van het IOC verdelen onder de jeugd van de drie door Salt Lake City verslagen steden. 'Onze jonge inwoners zijn het meest gefrustreerd door deze situatie', meende Quebecs burgemeester Jean-Paul L'Allier. Eerder riep Östersund al op tot acties tegen het IOC en Salt Lake City; de Zweedse stad wilde 'als slachtoffer van oneerlijk spel' de kosten van zijn promotiecampagne terug uit de olympische kas.

Het organisatiecomité in Quebec is bovendien van mening dat Juan Antonio Samaranch moet aftreden als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. 'Als je het hoofd van een organisatie bent, moet je de verantwoordelijkheid nemen voor wat er gebeurt. Aftreden zou Samaranch zeer serieus moeten overwegen', verklaarde Rene Paquet, de voormalige voorzitter van de organisatie die de Winterspelen naar Quebec probeerde te halen.

De Amerikaanse fastfoodketen McDonald's heeft zich inmiddels ook gemengd in het conflict. Het bedrijf overweegt zich terug te trekken als sponsor van de Olympische Spelen vanwege het corruptieschandaal rond Salt Lake City. Directeur marketing Hans Munichhausen verklaarde tegenover het vakblad 'W & V werben und verkaufen' dat McDonald's er serieus over denkt de sponsormiljoenen voor zowel Salt Lake City als de Zomerspelen van 2000 in Sydney in te trekken.

Innsbruck heeft zich bij het IOC gemeld om de organisatie van de Winterspelen in 2002 over te nemen, als Salt Lake City het evenement moet inleveren wegens het omkopingsschandaal. Calgary en Lillehammer hadden zich al eerder met hetzelfde voorstel gemeld bij het IOC.

De Oostenrijkse stad heeft aangetoond de Winterspelen te kunnen organiseren. Innsbruck ontving het olympische gezelschap in de winters van 1964 en 1976. De laatste keer verving Innsbruck Denver, toen deze Amerikaanse stad onvoldoende sponsors wist te interesseren voor het evenement en daardoor de begroting niet rond kreeg.

De aanmeldingen lijken wat overbodig, omdat Samaranch en de zijnen vooralsnog niet wensen te buigen en op het standpunt blijven staan dat de Winterspelen in 2002 gewoon in Salt Lake City zullen worden gehouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden