nieuws

Quarantaineplicht voor ongevaccineerde Nederlanders in Duitsland, test alleen is niet genoeg

Nederlandse vakantiegangers krijgen in Duitsland te maken met strenge regels, waarbij ongevaccineerden eerst in quarantaine moeten. Een negatieve test is niet meer genoeg om vakantie te kunnen vieren in Duitsland, nu Nederland een hoogrisicogebied is volgens de Duitsers.

Toeristen bij Checkpoint Charlie in Berlijn.  Beeld Getty Images
Toeristen bij Checkpoint Charlie in Berlijn.Beeld Getty Images

Nederland en Spanje zijn nu voor Duitsland ‘hoogrisicogebieden’. Dit meldt het RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM, vandaag. Deze classificatie betekent dat vakantiegangers zonder vaccinbewijs of herstelbewijs eerst in quarantaine moeten, ook kinderen van 6 of ouder. Een negatieve test is niet langer voldoende om in Duitsland op vakantie te kunnen gaan. Wie op doorreis is naar andere landen, mag wel gewoon door Duitsland reizen, mits de reiziger binnen 24 uur het land verlaat. De nieuwe regels gaan op dinsdag 27 juli om middernacht in.

Basisrisicogebied

Het RKI bestempelde vorige week Nederland al tot basisrisicogebied. Op dat moment waren de besmettingscijfers in Nederland hoger dan deze week, bijna 400 besmettingen per 100 duizend inwoners in een week ten opzichte van zo’n 325 nu. De Duitse regering kijkt bij de classificatie van risico’s naar de gemelde besmettingen, maar neemt ook andere overwegingen mee. Bij meer dan 200 meldingen per 100 duizend kan volgens de Duitse regels een land een hoogrisicogebied worden.

Reizigers uit hoogrisicogebieden moeten in Duitsland verplicht 10 dagen in quarantaine bij aankomst, tenzij ze volledig gevaccineerd zijn of een herstelbewijs kunnen laten zien. Als de reiziger na 5 dagen een negatieve test kan laten zien wordt de quarantaine eerder opgeheven. Voor Portugal en Cyprus, die eerder als hoogrisicogebied werden aangewezen, golden deze regels al langer. De huidige restricties voor reizigers uit risicogebieden blijven in ieder geval tot 28 juli geldig.

Donkerrood

Nederland kleurde donderdag grotendeels donkerrood op de kaart van het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Groningen was al donkerrood, nu worden ook Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel aangemerkt als gebieden met een zeer hoog coronarisico. De rest van Nederland blijft rood. Het ECDC baseert de kleurcodes op het aantal gemelde besmettingen en het percentage van coronatesten dat positief is.

Nederland kleurt donkerrood op Europese coronakaart ECDC Beeld ECDC
Nederland kleurt donkerrood op Europese coronakaart ECDCBeeld ECDC

In Nederland liepen de afgelopen weken zowel de besmettingscijfers als het percentage positieve testen snel op. De lidstaten bepalen uiteindelijk zelf de inreisbeperkingen, zo hanteert het Duitse RKI andere aantallen besmettingen dan het ECDC. Een kleurverandering hoeft dus niet direct voor strengere regels te zorgen, maar veel landen kijken wel naar de Europese kaart.

België, Frankrijk en Italië

Strengere regels voor reizen naar België lijken deze week onwaarschijnlijk. Nederland is voor de Belgen al ‘rood’, het hoogste kleurniveau daar, en er geldt nu geen quarantaineplicht voor Nederlanders. Een negatieve test of een vaccinatiebewijs is genoeg. België kent wel een inreisverbod voor landen met een ‘heel hoog risico’, maar daar zijn tot dusver geen EU-landen bij. Voor Cyprus en Portugal geldt er dan ook geen inreisverbod, wat de kans dat dit voor Nederlanders ingevoerd gaat worden erg klein maakt.

Frankrijk, dat weer een ander stoplicht hanteert, ziet de hele EU als groen gebied. Een erewoordverklaring en een negatieve test of vaccinatiebewijs zijn nodig om het land binnen te komen, quarantaine is niet verplicht. Ook Italië laat reizigers uit de hele EU toe die recent negatief testen of gevaccineerd zijn. Omdat Cyprus, en delen van Portugal en Spanje al eerder donkerrood kleurden en de Italianen toen de regels niet aanscherpten is het niet waarschijnlijk dat ze dit nu voor Nederland gaan doen.

Alle inreisbeperkingen kunnen snel veranderen, en van Europese eenheid is geen sprake als het om reisadviezen gaat op dit moment. Het blijft raadzaam om kort voor vertrek de regels te controleren.

Aanpassing: Dit artikel is op 23 juli gewijzigd toen eerdere berichtgeving uit de Duitse media door het RKI bevestigd werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden