'Qatar kocht FIFA-bestuurder om'

De FBI onderzoekt of de voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond smeergeld heeft ontvangen na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar. Hij ontkent alles.

AMSTERDAM - Voormalig voetbalbestuurder Jack Warner en zijn familie hebben 1,4 miljoen euro aan steekpenningen ontvangen na de toewijzing van het WK voetbal van 2022. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de Engelse krant The Telegraph. De wereldvoetbalbond FIFA besloot het WK in december 2010 toe te wijzen aan Qatar.


Warner (71) kreeg het geld van een Qatarees bedrijf dat in handen was van Mohamed Bin Hammam. Bin Hammam was actief voor het organisatiecomité van het WK 2022, en vicevoorzitter van de FIFA en voorzitter van de Aziatische voetbalbond. Het vermoeden is dat Warner het bedrag op zijn rekening kreeg in ruil voor zijn stem tijdens de toewijzingsprocedure.


De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond, die al in 2011 was teruggetreden als bestuurder na beschuldigingen van medeplichtigheid aan de omkoping van tal van collega's bij de FIFA.


Ook Bin Hammam moest na die affaire het veld ruimen. De Qatarees zou stemmen hebben geronseld tijdens de presidentsverkiezing. Hij wilde Sepp Blatter opvolgen bij de bond. Bin Hammam werd voor het leven geschorst.


Volgens documenten kreeg Warner persoonlijk 1,2 miljoen dollar (ruim 860 duizend euro) en werd 750 duizend dollar (540 duizend euro) overgemaakt op rekeningen van de zoons van de bestuurder uit Trinidad & Tobago. Nog eens 400 duizend dollar is betaald aan een van zijn werknemers.


Ten minste een bank op de Kaaimaneilanden weigerde in eerste instantie de overschrijving, uit angst over de legaliteit van de betaling. Daarna werd het geld via een bank in New York overgemaakt, een transactie die de aandacht van de FBI trok.


De bedragen zouden twee weken na de toewijzing van het WK aan Qatar zijn overgemaakt, als vergoeding van 'juridische en andere onkosten'. In een begeleidende brief wordt ook gerept van 'professionele diensten in de periode 2005-2010'. Een van de zoons van Warner, die in Miami woont, zou nu samenwerken met de FBI als getuige.


Het WK-organisatiecomité sprak de beschuldigingen dinsdag tegen.


Warner, die veertien jaar lang vice-voorzitter was van de FIFA, zei gisteren dat er sprake is van een heksenjacht op het WK in Qatar. Hij beklemtoont dat er ten tijde van de toewijzing van het toernooi geen FIFA-regels zijn overtreden. 'Ik heb geen zin om me te mengen in de flauwekul over Qatar en Jack Warner die nu doorgaan voor nieuws', aldus de voormalige vicevoorzitter. 'Noch wil ik me aansluiten bij de hetze tegen het WK van 2022.'


De toewijzing van het WK 2022 aan Qatar was een van de meest omstreden besluiten in de sporthistorie. Er wordt al tijden gediscussieerd over verplaatsing van het toernooi van de zomer- naar de wintermaanden. In juni en juli is het in Qatar veel te warm om te voetballen. Er is eveneens kritiek over de arbeidsomstandigheden bij de bouw van de stadions. Daarbij zouden al tal van doden zijn gevallen.


Ook zijn er al langer vermoedens van corruptie rond de stemprocedure. Die zouden nu voor het eerst worden gestaafd door documenten.


De ethische commissie van de wereldvoetbalbond is zelf al bezig met onderzoek naar corruptiebeschuldigingen rond de toewijzing van de WK's in 2016 (Rusland) en 2022. De resultaten daarvan worden later dit jaar verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden