Qatar groeit voor FIFA uit tot veenbrand

Kan FIFA-baas Sepp Blatter nog onder het WK in Qatar uit? De kritiek zwelt aan. Wellicht is het tijd voor een nieuwe stemronde.

Schimmige stemrondes, voetbalbestuurders die met miljoenen schuiven en zo hele continenten om hun vingers winden, terwijl honderden arbeiders het leven laten bij de bouw van de stadions. Het WK voetbal van Qatar in 2022 kende al een weinig verheffende wordingsgeschiedenis - en die is er door de nieuwste aantijgingen in The Sunday Times niet op vooruitgegaan.

Minder dan twee weken voor het WK in Brazilië liet het Britse dagblad een paar flarden los van de 'miljoenen documenten' waarover het zegt te beschikken. Zo'n aantal lijkt onvoorstelbaar. Maar wat is nog onvoorstelbaar in de klucht rond Qatar en het WK, dat het getreuzel van de Braziliaanse stadionbouwers met gemak overtreft?

Met de toewijzing aan het emiraat, in december 2010, werd de eerste steen gelegd van een beerput die vrijwel onophoudelijk drek spuit. Om de zoveel maanden volgen er onthullingen die de verkiezingsronde in een nog kwader daglicht stellen. En als de stemming niet centraal staat, dan is het wel dat andere pijnpunt waarover de FIFA volgend jaar besluit: of het snikhete klimaat van Qatar een WK in de zomer überhaupt toestaat of dat een historische uitvlucht naar de winter onontkoombaar is.

De nieuwste aantijgingen, wederom uit de hoek van vasthoudende Britse onderzoeksjournalisten, maken nog inzichtelijker wat al eerder was opgeschreven: in ruil voor grote sommen geld zijn stemmen geworven om het WK te bezorgen bij een oliestaat waar voetbal vooral een tijdverdrijf is voor de rijken.

Qatar verraste bij de stemming in 2010 landen die het WK al eens organiseerden (de VS in 1994, Japan en Zuid-Korea in 2002) en Australië, dat al meerdere keren aan een eindronde meedeed. Voor Qatar geldt dat allemaal niet. Het land wist zich ook nog nooit voor een WK te plaatsen. Iets wat geen beletsel bleek bij de meeste 22 FIFA-leden met stemrecht.

De hoofdpersonen in de onthullingen over Qatar zijn steeds dezelfde. Mohammed bin Hammam wendde zijn macht als vicevoorzitter van de FIFA aan om stemmen voor zijn land te ronselen. Hij bleek behoorlijk vrijgevig, vooral naar Afrikaanse landen en zijn collega-bestuurder Jack Warner, FIFA-gedelegeerde uit Trinidad & Tobago, toe. Zo probeerde hij een brede basis te smeden, die bij de stemronde in Qatarees voordeel zou uitpakken.

Door beide leden van het uitvoerend comité buiten te zetten, bespaarde de FIFA zichzelf nogal wat narigheid. Hoe grotesk de bedragen ook zijn die Bin Hammam aan Warner overmaakte - The Sunday Times heeft het over 1,2 miljoen euro - in de problemen brengen ze de voetbalbond niet. Ook in de nieuwste aantijgingen blijft de hoogste baas, Sepp Blatter, buiten schot.

De hoop van alle tegenstanders van het WK in Qatar, en van Blatter, is daarom gevestigd op Michael Garcia. De Amerikaanse advocaat werd in 2012 door de FIFA aangesteld om de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 te reconstrueren. Zijn werk zou voor het toernooi in Brazilië afgerond moeten zijn, hetgeen onmogelijk lijkt nu The Sunday Times al zijn stukken met hem zegt te zullen delen.

Garcia's mandaat kan op de steun rekenen van het congres van de FIFA, dat hem in 2012 nog aanspoorde om 'geen steen op zijn plek te laten liggen'. Maar toen hij in maart onverwachts het kantoor van de federatie bezocht om daar leden van het uitvoerend comité te ondervragen, was de ontvangst weinig hartelijk. Sommigen zouden hebben geprobeerd de Amerikaan uit zijn functie te zetten, verbolgen als ze waren over zo veel nieuwsgierigheid.

Blatter liet het brandje door dezelfde leden blussen, wellicht om zijn eigen gezicht te redden. De 78-jarige Zwitser maakt bij het FIFA-congres op 10 en 11 juni in São Paulo vrijwel zeker bekend dat hij opgaat voor nog een termijn als voorzitter. De vraag is of hij het meest controversiële WK in jaren overeind houdt of zwicht voor de aanzwellende kritiek en tot een nieuwe stemronde durft te besluiten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden