Column

Qatar en het beeld van VVV-directeur De Boer

Voor het trainingskamp heeft Ajax deze winter het oog laten vallen op Qatar, een kleine golfstaat. Er wonen ruim twee miljoen mensen. Qatar is het rijkste land ter wereld en sport is er een voornaam propagandamiddel, dus reken er maar op dat het Ajax aan niets zal ontbreken.

Wie Qatar zegt, en voetbal, zegt Ronald de Boer. Hij voetbalde er een paar jaar en had het er erg naar zijn zin, mede vanwege de golfbaan die om de hoek lag. Verder was hij een van de ambassadeurs van het succesvolle WK-bid van Qatar, een financieel aantrekkelijk klusje.

Ronald de Boer is een vriendelijke man en, net zoals zijn tweelingbroer, een zegen voor de media. Ik herinner me hoe hij op het WK in 1998 in Marseille met al het geduld van de wereld een Russische verslaggever het verschil tussen hem en Frank probeerde uit te leggen, aan het eind van een toch al slopende wandeling door een mixed zone waar de temperatuur hoog was opgelopen - zó'n man.

Op tv is hij vaak als analyticus te zien. Zijn eerlijkheid is ontwapenend, een agenda heeft hij niet. Hij was op zijn allerbest na de nederlaag van het Nederlands elftal tegen IJsland, een van de sportieve dieptepunten van 2014.

Terwijl collega's als Youri Mulder en Pierre van Hooijdonk angstvallig de middenweg kozen, je weet immers maar nooit wie je later nog tegenkomt, vloog De Boer er met beide benen in. Hiddink had tegen IJsland geen plan, de spelers deden maar wat. Hij is over de houdbaarheidsdatum heen en voorbij gestreefd door jongere coaches.

De keuze voor Hiddink had hij nooit begrepen. Hiddink is wel een fantastische vent, voegde hij daaraan toe. Dat zou je een doodskus kunnen noemen, maar zo zit De Boer niet in elkaar. Hij is een van de weinigen die Hiddink én een fantastische vent vinden én een waardeloze coach, en hij durft dat ook te zeggen.

Ook is het zeer te waarderen dat hij vrijuit praat over zijn botoxspuitjes om een 'dikke frons' in zijn voorhoofd te verbergen, en over zijn haartransplantatie. Over dat laatste zei hij dat je wel gek zou zijn als je het als kalende man niet zou doen. Het is tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld, net zoals een iPhone, volgens hem. Daar was weinig tegenin te brengen.

Ajax vliegt morgen naar Qatar voor een trainingskamp dat tot 11 januari duurt. De keuze voor Qatar snapt Ronald de Boer helemaal, zei hij in supportersblad Ajax Life. Het klimaat is perfect en het gras van de trainingsvelden van de Aspire Academy is nauwelijks van kunstgras te onderscheiden.

Het is volgens hem mooi dat mensen nu kunnen gaan ontdekken hoe fraai het is in Qatar, zei De Boer ook. Hij vindt het jammer dat er een 'bepaald beeld' wordt geschetst van het land.

Dat bepaalde beeld wordt geschetst door mensenrechtenorganisaties en media, The Guardian voorop, die hebben uitgerekend dat in de voorbereiding op het WK in 2022 al honderden, merendeels Aziatische, arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen. Gemiddeld sterft er een arbeider per dag. Ze werken zich dood, letterlijk.

Begin december deed Ruud Baars, de algemene secretaris van vakbond FNV Bouw, in Metro verslag van een inspectiereis naar Qatar. Ik pik er een citaat uit: 'Wij spraken met arbeiders uit Nepal die al zeven maanden niet waren uitbetaald en woonden in een krot, waarin we in Nederland niet eens dieren mogen houden.'

Tevergeefs vroeg de FNV Ajax om een reactie. De club laat de woordvoering kennelijk over aan Ronald de Boer. Zijn beeld van Qatar bevalt de club beter dan dat van de critici.

Met het enthousiasme van een VVV-directeur wijst De Boer ons op het fijne klimaat, de vriendelijke mensen en de schitterende trainingsvelden in Qatar. De verhalen over de dode arbeiders kloppen niet. We horen De Boer wel, maar zien hem niet, want zijn kop heeft hij diep in het woestijnzand gestoken.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.

Reageren?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden