NieuwsVerenigde Staten

QAnon-complotdenker wint Republikeinse nominatie in de staat Georgia

Marjorie Taylor Greene, een aanhanger van de extreemrechtse complottheorie QAnon, heeft de Republikeinse nominatie gewonnen voor een congreszetel in de Amerikaanse staat Georgia. Daarmee kan ze na de verkiezingen in november vrijwel zeker afreizen naar Washington.

Marjorie Taylor Greene zal vrijwel zeker naar Washington kunnen afreizen als Congreslid. Beeld AP
Marjorie Taylor Greene zal vrijwel zeker naar Washington kunnen afreizen als Congreslid.Beeld AP

De omstreden Greene, een zakenvrouw, versloeg dinsdag neurochirurg John Cowan bij de Republikeinse voorverkiezingen in het 14de kiesdistrict van de zuidelijke staat, dat doorgaans stevig in handen is van de Republikeinen. Ze sleepte de winst binnen hoewel toonaangevende Republikeinen haar campagne veroordeeld hadden nadat er internetvideo’s waren opgedoken waarin zij racistische uitspraken deed over Joden en moslims.

Het opstapje naar het Huis van Afgevaardigden werd door Greene (door haar tegenstander Cowan eerder gekwalificeerd als een ‘gek’ en als een ‘circusact’ die niet thuishoort in het Congres) triomfantelijk gevierd. ‘Het Republikeinse establishment was tegen me’, zei ze in haar online geposte overwinningsspeech. ‘De DC swamp was tegen me. En de liegende fake news media haten me. Ja, het is een erekrans.’

Greene is een aanhanger van QAnon, een complottheorie die populair is in extreemrechtse kring. Volgens de aanhangers is er een samenzwering van pedofiele satanisten in de ‘Deep State’ die Donald Trump willen afhouden van een tweede termijn. De theorie, die voortbouwt op het ‘Pizzagate’-complot (het verzinsel dat prominente Democraten kinderen zouden misbruiken in de kelder van een pizzeria in Washington, D.C.) wordt door de FBI aangemerkt als een potentiële binnenlandse terroristische dreiging.

Rabiate uitspraken

Niettemin bouwde Greene, vrouw van een aannemer, een achterban van tienduizenden volgers op door video’s met rabiate uitspraken te posten. Zo waarschuwde ze voor een islamitische invasie van de Amerikaanse politiek en betoogde ze dat financier en filantroop George Soros, van Joodse afkomst, zou hebben gecollaboreerd met de nazi’s. Behalve aanhanger van QAnon is Greene ook tegen immigratie, wapenregulatie en abortus.

De kandidaat-Afgevaardigde uit Georgia is niet de enige aankomende Republikeinse politicus die QAnon steunt. Er zijn al zeker tien kandidaten opgedoken die de samenzweringstheorie uitdragen. De meeste zullen waarschijnlijk niet winnen. Maar bij de voorverkiezingen in Colorado wist de onbekende QAnon-aanhanger Lauren Boebert onlangs een zittend Congreslid te verslaan met vijf termijnen op zijn naam.

Marjorie Taylor Greene zal het straks bij de verkiezingen in november moeten opnemen tegen de Democratische kandidaat Kevin Van Ausdal. Deze erkende dinsdag dat hij het moeilijk gaat krijgen in het zwaar conservatieve 14de kiesdistrict en riep op tot financiële steun. ‘We hebben donoren nodig om te laten zien dat er een geweldig alternatief bestaat voor QAnon-complotdenken en polariserende retoriek.’

Wat is QAnon?

Met summiere berichten – die veel weghebben van die van Griekse orakels – heeft QAnon in drie jaar tijd miljoenen volgers gekregen. De rode draad? De media zijn slecht, Trump is goed. Hoe is de beweging ontstaan en is ze gevaarlijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden