Qa'ida roept op tot meer aanslagen

Een naaste medewerker van Osama bin Laden roept de moslims op 'het voorbeeld te volgen van uw 19 broeders die Amerika met hun vliegtuigen hebben aangevallen in New York en Washington'....

AFP en Reuters

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA onderzoekt nog of de opname echt afkomstig is van al-Zawahiri. Deze Egyptenaar is in zijn geboorteland bij verstek ter dood veroordeeld voor zijn aandeel in de moord op president Anwar Sadat in 1981. Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het inderdaad zijn stem is.

Al-Zawahiri spreekt laatdunkend over de betogers die in tal van landen hebben geprotesteerd tegen de oorlog in Irak. 'Demonstraties beschermen de bedreigde heiligdommen niet, verdrijven een vijandige bezetter niet en vermurwen een koppig tiran niet. De kruisvaarders (de bij Al Qa'ida gangbare betiteling van westerlingen, red.) en de joden kennen slechts de taal van het bloed', zegt hij op de geluidsband.

Hij roept de moslims op aanslagen te plegen op de ambassades en op de ondernemingen en werknemers van de VS, Groot-Brittannië, Australië en Noorwegen. Waarom Noorwegen wordt genoemd is niet duidelijk. Een Deense tv-commentator veronderstelde dat al-Zawahiri in de war was met Denemarken, dat wel heeft meegevochten in Irak. Een andere mogelijkheid is dat Noorwegen wordt genoemd als bemiddelaar in de Israëlisch-Palestijnse Akkoorden van Oslo, die door radicale Palestijnen als verraad worden beschouwd. De VS hebben vandaag hun ambassade in Oslo om veiligheidsredenen gesloten.

De geluidsfragmenten werden uitgezonden terwijl de vrees voor nieuwe aanslagen zoals die van de elfde september de laatste dagen toch al was opgelopen. De VS , die (net als Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Canada) hun ambassade in Saudi-Arabië voor de rest van de week hebben gesloten, brachten hun militaire bases in hoogste staat van paraatheid.

Een hoge functionaris bij de Saudische inlichtingendienst meldde woensdag dat er maandag op het vliegveld van Jeddah drie Marokkanen zijn gearresteerd die plannen hadden gesmeed om een vliegtuig te kapen en dat te laten neerstorten op Jeddah. 'Ze beraamden een zelfmoordaanslag op bekende Saudische gebouwen', aldus deze bron, die niet genoemd wilde worden. Zijn verhaal werd tegengesproken door de Saudische minister van Binnenlandse Zaken, prins Nayef. Maar ook daarna hield de inlichtingenman vol dat zijn verhaal waar was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden