Q & A Op de agenda gezet

Wat vinden we van de 83 miljoen voor Haïti?..

Het komt op een ongelukkig moment.

Ja, net nu er een aardbeving is geweest. Vervelend toeval.

Even serieus. Begin deze week presenteerde de WRR zijn rapport over de ontwikkelingshulp. De raad zet vraagtekens bij het nut van de hulp zoals Nederland die geeft. De tijd lijkt rijp om het beleid op de schop te nemen. En precies op dat moment komt die aardbeving en laat het Nederlandse volk zien dat het wel pap lust van arme landen helpen. Hoe zieliger hoe beter, hoe meer hulp hoe mooier.

Het onderwerp was natuurlijk ook al op de agenda gezet door de VVD. Het Kamerlid

Ex-Kamerlid, inmiddels. Maar inderdaad, hij schreef: ‘Nederland moet eerst maar eens grondig evalueren wat de ontwikkelingshulp heeft opgeleverd voordat er opnieuw geld aan wordt uitgegeven. Ontwikkelingshulp leidt niet altijd tot ontwikkeling en is soms zelfs contraproductief, zoals in Tanzania is gebleken. Een koele analyse van oorzaak en gevolg, van wat werkt en wat niet, is op zijn plaats.’

Klinkt niet onverstandig. De omvang van de hulp is toch niet heilig?

Precies. In het grote tweegesprek dat B. had met de PvdA-minister van Ontwikkelingssamenwerking, afgedrukt in de Volkskrant, gaf de minister dat min of meer toe. Hij zei: ‘Het gaat mij niet alleen om de omvang van de hulpverlening.’

Tweegesprek? Koenders-Boekestijn? Dat heb ik gemist.

Nee, Bolkestein-Pronk, 14 februari 1995. Bolkestein had een week eerder een groot opiniestuk geschreven in de krant. Het boek van Boekestijn is niet meer dan een herdruk van dat artikel, hier en daar aangevuld en geactualiseerd. Echt, er is niets nieuws onder de zon.

Tanzania is toch een goed voorbeeld van mislukte hulp?

Welnee, grote onzin. Neem de kaart van Afrika er eens bij en kijk naar de buurlanden van Tanzania. Congo: plundering en verkrachting. Mozambique: gruwelijke oorlog achter de rug. Kenia: burgeroorlog ligt op de loer. Rwanda: genocide. Zimbabwe: Mugabe. Somalië: allemaal terroristen. Oeganda: kindsoldaten. Burundi: etnisch geweld. Soedan: breek me de bek niet open. Te midden daarvan is Tanzania een oase van rust, daarom lezen we er nooit iets over. En dat allemaal dankzij de Nederlandse ontwikkelingshulp!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden