Q & A: Mumbai, Bombay, wat maakt het uit

Door Rob Vreeken..

Rob Vreeken

Wat moeten we vinden van de aanslagen in Mumbai?

Vreselijk.

Maar moeilijk om je er iets bij voor te stellen. Het is allemaal ver van ons bed.

Nou, voor Q & A is Bombay helemaal niet zo ver van zijn bed.

Mumbai.

Zanik niet. Mumbai, Bombay, wat maakt het uit. Niet alleen de Indiërs zelf gebruiken het door elkaar, ook de internationale media. In de eerste editie van de Volkskrant van donderdag stond nog ‘Bombay’ in de openingskop, na een half uur werden de persen stopgezet en werd er ‘Mumbai’ van gemaakt. Dat betekent dat de dienstdoende redacteur om half een ‘s nachts met opgestroopte hemdsmouwen en losgeknoopte stropdas, zwaaiend met de laatste berichten van de persbureaus, de drukkerij binnen kwam rennen en verwilderd riep: ‘Stop de persen!’ Bombay werd toen Mumbai.

Waarom moeten we dat weten?

Omdat er uit blijkt dat de aanslagen in Bomb... Mumbai wereldwijd paniek hebben veroorzaakt. En dat is precies het doel van terroristen: verwarring en angst scheppen.

Waarom is Mumbai niet ver van het bed van Q & A?

Omdat dat bed, een hotelbed, vaak midden in de wijk heeft gestaan die door de terroristen is aangevallen. Dan was hij als verslaggever in de stad. Hij heeft er zelfs een boek over geschreven.

Q & A logeerde in het Taj Mahal hotel?

Natuurlijk niet, veel te duur. Maar hij liep er wel regelmatig naar binnen om de Herald Tribune te kopen in de kiosk en een cappuccino te drinken in de binnentuin, waarvandaan donderdag de beelden de wereld over gingen van lichamen in plassen bloed. Het is vertrouwd terrein. Net als de andere plekken waar is geschoten en gegijzeld. Bioscoop Metro Adlabs. De lobby van het Oberoi Hotel, een handige plek om af te spreken voor interviews. Chhatrapati Shivaji Terminus, het drukste station van India. Vorig jaar had Q & A een week vakantie in Mumbai, met vrouw en dochter, 14 jaar toen. Ze waren in het Taj, in Chhatrapati. Ze aten diverse keren in Leopold’s, het restaurant aan Colaba Causeway dat woensdagnacht doelwit was. Leuke tent, het zit altijd stampvol met een prettige mix van Indiërs en buitenlanders – backpackers zowel als gewone toeristen. Vederop, halverwege Leopold’s en het joods centrum, zit Adity, de borduurwerkplaats van vrienden van de Q & A’tjes, het echtpaar Nitai en Sumangali.

Hoe gaat het nu met ze?

Een e-mail met die vraag is naar Mumbai gestuurd. Nog geen antwoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden